2012. március 20., 14:37

Borárosék Brüsszelben lépnek fel

BRÜSSZEL, RÉVKOMÁROM. Esterházy János gróf, felvidéki mártír politikus halálának 55. évfordulójára emlékeznek ma este fél nyolctól a brüsszeli Balassi Intézetben. Boráros Imre révkomáromi színművész társaival Siposhegyi Péter "Hantjával sem takar -- János passió" című monodrámáját mutatja be a brüsszeli megemlékezés keretében.

Boráros Imre portálunknak elmondta: az egyfelvonásost személyes felkérésére időközben elhunyt barátja, Siposhegyi Péter írta Esterházy halálának 50. évfordulója alkalmából . "Szívesen eleget tett a kérésemnek, hiszen előzőleg már sokfelé nagy érdeklődés közepette mutattam be a Viszockijról szóló „Mielőtt csillag lettem“ és a Márainak emléket állító „Állampolgár“ című monodrámáját. Az általa röpke idő alatt papírra vetett „Hantjával sem takar“ című műben a nagypénteki szertartások világa elevenedik meg, hiszen abban egy ember áldozatáról van szó. Az egyfelvonásos a tragikus sorsú gróf 1936 és 1957 közötti életének egyes részleteit, annak lelki-politikai hátterét is feltárva, eleveníti fel. A 12 stáció hossza a történet haladtával úgy rövidül, ahogy elfogy a főszereplő körüli élet...“ mondta a színművész. 

A darabban művészeti munkatársként Petrécs Anna, szertartásvezetőként-kikiáltóként pedig Tarics Péter is közreműködik. A produkció zenei szerkesztője Zsákovics László, zenei munkatársa Hanzsér Árpád, díszletét Csicsói Nagy Géza tervezte. Az előadás Bauer Edit és Mészáros Alajos európai parlamenti képviselő támogatásával valósul meg.

A brüsszeli bemutató fényét emeli, hogy az előadás előtt Esterházy János unokája, Giovanni Malfatti di Montetretto tart ünnepi köszöntőt. Vélhetően a jeles révkomáromi aktor és lelkes csapata hasonló sikert arat majd a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Balassi Intézetében, mint amilyenben az utóbbi évek során része volt az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. Fellépéseit akárcsak a felvidéki, úgy a külhoni magyarság is mindenütt ovációval és tapsviharral fogadta, amit az ottani újságcikkek sokasága is bizonyít.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.