2020. december 7., 11:59

Boráros Imre a világjárvány idején is alkot

Miközben a koronavírus-járvány a színtársulatok tevékenységére is rányomja bélyegét, az egyetlen Kossuth-díjas felvidéki színművészünk, Boráros Imre, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja e mindnyájunkat sújtó nehéz helyzetben is az értékteremtésre fókuszál. Hangoskönyvek, videó- és hangfelvételek formájában teszi közkinccsé jeles irodalmárok és filozófusok magvas, javarészt nemzettudat-erősítő bölcseleteit, valamint a továbbgondolásra érdemes bibliai idézeteket.

Fotó: Boráros Imre albuma

Miután augusztus 29-én, a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján átvehette az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíját, örömmel nyugtázta, hogy ahhoz a magyar kormányhivatalból is gratuláltak neki – árulta el az adventi beszélgetésünk elején Boráros Imre.

Boráros Imre Kisvárdán
Kép forrása: Bárány János

„Akkoriban készültünk az Ars Sacra Fesztiválra, amelyen bő egy évtizede folyamatosan fel szoktunk lépni. Idén Apagyi László barátommal együtt a kiskőrösi Szent László - és a lébényi Szent Jakab - templom közönséget szerettük volna megörvendeztetni a Felvidéki magyarok litániája című zenés-irodalmi összeállításunkkal, nagyon vártak minket. Mivel azonban hatályba lépett a járványügyi szigorítás, hogy a magyar-szlovák határon át sem utazhatunk 30 kilométernél távolabbra, meghiúsult e tervünk. Kárpótlásként a komáromi Szent Anna-kápolnában maszkban helyet foglalt közönség előtt videó-felvételt készítettünk az előadásról, s azt mindkét helyszínre elküldtük. Az ottani vetítések után kapott szívmelengető visszajelzések is azt bizonyították, hogy érdemes volt e pótmegoldáshoz folyamodnunk” – fejtette ki.

Aztán a kedvenc görög filozófusa, Tatiosz írásait olvasgatta, s azok közül két szeretetről szóló, bölcs mesét – ugyancsak Apagyi László segítségével – hangfelvételként feljátszottak a Mária Rádió Mirjam részére, s azok bekerültek annak adástervébe.

„Legalább ezen értékközvetítő rádióban szerepelhetek, ha a Pátria Rádió már nem vesz rólam tudomást... Miután Laci barátom Lépes Lóránt atyától, a Mária Rádió műsorigazgatójától megkapta Kempis Tamás szerzetes Krisztus követése című négykötetes írásgyűjteményét, az további közös munkára sarkallt minket. A bölcselet-sorozatot az egyszer emberek Bibliájának neveztem el magamban. Annak két részéből, zenei aláfestésekkel és bevezető szövegekkel együtt Laci házi stúdiójában hangoskönyveket játszottunk fel e rádió részére, amelynek önkéntesei vagyunk. E felvételekből a közeljövőben naponta tíz-húszperces útmutató-lélektöltő részleteket fognak sugározni. 2021 tavaszán pedig a több órányi anyagból, amely majd folyamatosan a 3. és 4. rész felvételeivel bővül, valószínűleg CD is készül” – magyarázta a hét éve működő Boráros Imre Színház alapítója.

Megjegyezte: öröm az ürömben, hogy a járványhelyzetben, amikor színházi előadásokat nem tarthatnak, legalább e szép lehetőséggel élhetnek.

„Továbbá Kis Boáz doktor barátom, aki a Magyar Népfőiskolai Collegium égisze alatt, immár három évtizede Balatonlellén nyári népfőiskolai konferenciát valósít meg, november 28-án Virtuális nemzetegyesítés 2020 címmel összmagyar videokonferenciát tartott. Többek között Lomnici Zoltán és Nógrádi György részvételével, miközben azon a Felvidéket egyedül én képviseltem. Az online rendezvény keretében elhangzott magvas gondolatok visszahallgathatók a YouTube-on“.

Majd a 76 éves, jeles színész ifjonti lelkesedéssel beszélt arról, hogy az advent idején újabb 7 gyönyörű Gágyor József-versből készítettek olyan hangfelvételt, amelyeket a Boráros Imre Színház korábbi előadásain készült fotók egészítenek ki. Mindez hamarosan felkerül a világhálóra, s a Mária Rádióban is hallható lesz. E sorozat később 4 karácsonyi verssel bővül, József Attilától Ady Endréig válogattak a szerzők közül.

„ Az egyik nagy kedvencem Ady Endre Karácsonyi rege című verse, amely végén ez áll:

Ha ez a szép rege igaz hitté válna, óh, de nagy boldogság szállna a világra... Nem volna más vallás, nem volna, csak ennyi: imádni az Istent és egymást szeretni. Karácsonyi rege ha valóra válna, igazi boldogság szállna a világra“.

Ettől szebbet-jobbat én sem kívánhatnék az olvasóknak és önmagunknak“ – fogalmazott.

Azt is örömmel nyugtázta, hogy a saját karácsonyi ajándékát már megkapta: bekerült a British Encyclopediában szereplő hazai személyiségek közé. „A vaskos kötetben közel 1700 jeles egyéniség életműve és portréja kapott helyet, s nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy én is köztük lehetek“.

Leszögezte, az idei koronavírus-járvány alatt is nagyon sokat dolgozott, s reméli, hogy nem hiába.

Újabb bemutatóra készül a Boráros Imre Színház
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó

„Lacival összeszámoltuk, hogy a pandémia két hulláma alatt összesen 27 videó- és 22 hangfelvételt készítettünk, amiért neki is nagyon hálás vagyok. Legalább ily´módon kapcsolatban maradtunk szeretett közönségünkkel, némi vigaszt is nyújtva e nehéz időszakban. Arra, hogy mindezt miért is csináljuk, Antoine de Saint-Exupéry 80 évvel ezelőtt írt soraival válaszolok: Ha az emberek istentelenek lesznek – akkor tanácstalan a kormányzás – határtalan a hazugság – számtalan az adósság – eredménytelenek a tárgyalások – hamis a felvilágosítás – a politikusok nem megbízhatók – a keresztények nem imádkoznak – az egyház erőtlen – az erkölcs féktelen – a divat szégyentelen – a konferenciák végtelenek – a kilátás igaztalan. Nos, az áldatlan helyzet megelőzéséhez mi a magunk módján, némi lelki táplálékkal szeretnénk hozzájárulni. A világszerte élő magyaroktól kapott visszajelzések is azt bizonyítják, hogy minderre ez idő tájt felettébb nagy szükség van“ – mondta el végül Boráros Imre.

Megosztás
Címkék