2012. október 3., 10:35

Befejezte küldetését az ATV

PÁRIZS. Szerda hajnalban az Európai Ûrügynökség harmadik teherszállítója október 3-án befejezte küldetését, és elégett a légkörben a Csendes-óceán felett.
Az Eduardo Amaldi után elnevezett ATV hat hónapos missziót követően ma belépett az atmoszférába, és a tervek szerint elégett a Csendes-óceán egyik déli, lakatlan része felett.

Az ATV-k (Automated Transfer Vehicles) a legkorszerűbb űrhajók, melyeket valaha Európában kifejlesztettek, ezenkívül a legnagyobb és legalkalmasabb teherszállítók a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) számára. Sőt mi több, a világ legnehezebb űrhajói, több mint 20 tonnát nyomnak kilövéskor. Rakomány- és üzemanyag-szállítási kapacitásuk példátlan, ezenkívül vontatóhajóként is alkalmazhatóak, hogy a 400 tonnás űrállomást magasabb pályára helyezzék vagy elmozdítsák egy tolakodó űrszemét útjából.

Missziója alatt az Eduardo Amaldi közel hét tonna üzemanyagot, oxigént, levegőt és vizet, ezen kívül tudományos felszerelést, tartalék alkatrészeket, ellátmányt, ruházatot és élelmiszert szállított fel. Az ATV-3 március 23-án indult egy Ariane-5 rakétán és öt nappal később dokkolt az ISS-en.

Minden manővert – beleértve az autonóm dokkolást is – az ESA és a CNES működtette toulouse-i irányító központból felügyelnek. Jelenleg az ATV-k, illetve az orosz Progressz és Szojuz űrhajók az egyetlenek, melyek képesek autonóm módon csatlakozni az űrállomáshoz.

Missziója folyamán az Eduardo Amaldi kilenc alkalommal gyújtotta be manőverező rakétáit az űrállomás pályán tartására, hogy így ellensúlyozza a légellenállás hatásait. Az ATV-k és Progresszek nyújtotta ezen emelő manőverek nélkül az űrállomás végül visszahullana a Földre.
pályaemelő manőver.

Fenn tartózkodása során az ATV 48 köbméternyi extra térrel ajándékozta meg az űrhajósokat. Leválása előtt megtöltötték hulladékkal.

Az ATV szeptember 28-án vált le, és egy rövid repülés után biztonságos visszatérési pályára manőverezett. Az Eduardo Amaldi és hulladékszállítmánya magyar idő szerint szerdán hajnali fél háromkor égett el a felső atmoszférában. Az eredetileg betervezett múlt heti leválást egy kommunikációs hiba, majd egy közeledő űrszemét késleltette, azonban az űrhajó péntek éjjel végül el tudta hagyni az ISS-t.

Utódja, az Albert Einstein már készül a következő teher felszállítására. Szeptember 19-én érkezett meg hajóval az európai űrkikötőbe, a francia guyanai Kourou-ba, és a tervek szerint 2013 áprilisában indul. A Georges Lemaître után elnevezett ATV-t jelenleg is szerelik, az ütemterv szerint egy évvel később indulhat útnak.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.