2021. december 1., 19:00

Az égi társulatba távozott Németh István színművész

A Komáromi Jókai Színház igazgatósága a helyi kórházból tudta meg a sajnálatos hírt, hogy a társulat nyugalmazott színésze, Németh István életének 65. életévében, daganatos megbetegedésben elhunyt. A gyerekeket többé már sosem örvendezteti meg Mikulásként, pedig nagyon kedvelték őt...

Az égi társulatba távozott Németh István színművész
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Józsi nagyfőnök és Pisti az Aranybunkók című Csáky-darabban
Németh István 1956. február 15-én született Komáromban. 1990-től a Komáromi Jókai Színház tagja volt. Alkatilag leginkább karakterszerepeket, groteszk és drámai hősöket alakított. Olyan szerepekben láthatták a nézők, mint Bornemissza János (Háy Gyula: Mohács), Lázár Wolf (Stein-Harnick: Hegedűs a háztetőn), Durbints Pál (Gárdonyi Géza: A bor), Nagypapa (Csajkovszkij: Diótörő), Tót (Tóték), Idomeneus (Weöres Sándor: A holdbéli csónakos), Firsz ( Cseresznyéskert), Patikus (Rómeó és Júlia), Fjodor (F.M.Dosztojevszkij: A félkegyelmű) és mások – olvasható a „jókais“ gyászjelentésben.
Az égi társulatba távozott Németh István színművész
Fotó:  Komáromi Jókai Színház
Németh István a nyugdíjazása után is szívesen megnézte az újabb és újabb "jókais" előadásokat.

A „Nyemkóként“ ismert, jó humorú aktor a 2018-beli nyugdíjaztatása után is szívesen nézte meg a színtársulat újabb és újabb produkcióit, s vele az évadnyitó és - záró társulati üléseken is elbeszélgethettünk, felidézve a színjátszással kapcsolatos emlékeit. Értesüléseink szerint a kórházba kerülése előtt a vágfüzesi idősotthonban élt.

A temetésével kapcsolatban később intézkednek.

Az égi társulatba távozott Németh István színművész
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az Aranybunkók próbáján a komáromi Csemadok-székházban

Az utolsó interjúnkat Csáky Pál író-politikus Aranybunkók című politikai szatírájának próbái alatt, a komáromi Csemadok-székházban készítettük vele. A Teátrum Színházi Polgári Társulás új előadásában Pistit alakította – nagy örömmel és odaadással, amiről így nyilatkozott:

Miután a Teátrum A cigánytábor az égbe megy című előadásában helyettesítettem az egyik megbetegedett szereplőt, Dráfi Mátyás megkérdezte, hogy volna-e kedvem vele együtt előadni Csáky Pál Aranybunkók című egyfelvonásos színpadi játékát. Ahogy elolvastam a szövegkönyvet, azonnal elfogadtam az ajánlatát, mert nagyon megtetszett. Örvendetes, hogy végre valaki mert, és akart írni ezekről a társadalmat és embertársaikat lelkiismeretlenül kiszipolyozó újgazdagokról. Arról, hogyan élnek vissza a joghézagok nyújtotta lehetőségekkel, amelyek felett a politikusok is szemet hunynak. Diplomát, bértollnokokat, igazságot, hatalmat, csicskásokat, testőröket vásárolnak maguknak – Isteneknek képzelik magukat. A darabban a sittről kikerült, majd kellő tudás nélkül diplomát szerzett, örökké kételkedő, vállalkozó Pistit alakítom, akit Józsi főnök a kénye-kedve szerint formál, irányít.
Az égi társulatba távozott Németh István színművész
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Pistiként Dráfi Mátyással az Aranybunkókban

A Komáromi Jókai Színház minden művésze és munkatársa mellett az olvasóink nevében is őszinte részvétünket fejezzük ki a rokonságának, nyugodjon békében! Sokrétű alakításait, emberséges magatartását sosem feledjük. Isten Veled, kedves Mikulás, az ünnep közeledtével talán odaát nagyobb szükség volt egy jószívű nagyszakállúra...!

Az égi társulatba távozott Németh István színművész
+1 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.