2012. október 10., 17:15

A Pedagógus Kamara is kevesli az 5 százalékos béremelést

POZSONY. A kormány által felkínált 5 %-os béremelés nem elfogadható az oktatásügyi dolgozók számára - állítja Mária Barancová, a Szlovák Pedagógus Kamara (SKU) és ¼udovít Sebelédi, az Új Iskolai Szakszervezetek (NŠO) elnöke. Az utóbbi szerint masszív sztrájkra van szükség.

„Számunkra kevés a 10 %-os béremelés, 30 %-ot javaslunk“ – nyilatkozta Sebelédi a SITA hírügynökségnek. Hozzáfűzte, a bérek 5 %-os emelése még a 2 %-os inflációt sem fedezi, így a pedagógusok reálbére csökken.

„Úgy tűnik, hogy egyetlen út az éles sztrájk“ – szögezte le az elnök, aki szerint erről a kérdésről a Szlovák Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV) hozza majd meg a végleges döntést. Úgy tudja, hogy ebben a szövetségben többen a sztrájk hívei, és nagyon csalódna, ha az OZPŠaV nem az újabb sztrájk mellett döntene.

Az SKU elnöke üdvözölné, ha a korábban megfogalmazott követeléseik teljesülnének. Barancová megjegyezte, a további folyamatról még tárgyal az OZPŠaV illetékeseivel. A szakszervezetek október 15-én döntik el, hogy újra sztrájkba lépne-e.

Peter Kažimír pénzügyminiszter a keddi tanácskozáson kínálta fel a szakszervezeteknek az 5 %-os béremelés lehetőségét, amire 62 millió eurót különít el a költségvetésben. Ez mindaddig tartalékként jelenik meg a büdzsében, amíg a szakszervezetek nem bólintanak rá. Ha ez megtörténik, az összeg átkerül az illetékes költségvetési fejezetekbe, ahonnan szétosztásra kerülhet.  

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.