A negyvenedik - Premier a Zsákszínházban

Szvorák Emese 2019. november 02., 12:41

Bemutatót tartott a füleki Zsákszínház. A negyvenedik című kamarajáték Ionesco Különóra című "tragikus komédiája“ alapján készült.

Fotó: Zsákszínház archívum

A történet szerint a fiatal diáklány a doktorátus letételére készül, miközben a matematikai alapműveletekkel sincsen tisztában. A gyámoltalannak tűnő tanár megrészegül saját fölényétől, szóáradatával terrorizálja tanítványát, végül már nem képes uralkodni ösztönein.

„A darab a terrorról szól, de nem akármilyen terrorról. A legkegyetlenebb változatáról: a lelki terrorról. Arról, hogy tulajdonképpen egy tanárember, aki az életben abszolút természetesnek tűnik, hogyan tud átváltozni egy szatírrá, egy olyan valakivé, aki lelkileg, szavakkal, majd a végén tettlegesen is terrorizálja a mit sem sejtő tanítványát. És ehhez itt van még a bejárónő, aki tulajdonképpen a háttérben mozgatórugója, a lelkiismerete a tanárnak“ - mondja Mázik István rendező.

Fotó: Zsákszínház archívum

A tanárt Gulyás László formálta meg, akinek legnagyobb kihívást a hatalmas szövegmennyiség megtanulása jelentette. „A tanár valahol egy kicsit zavart elméjű. Agresszívnak nem annyira mondanám, viszont egy idő után már nem leplezi, hogy végez a diáklánnyal. Ezalatt a 34 év alatt, mióta a csoport tagja vagyok, én vagyok a legtöbbet alkalmazott  színész, és erre büszke vagyok“ - magyarázta a Zsákszínház színésze.  

A naiv diáklány szerepét Nagy Andrea kapta. „Azért volt érdekes ez a szerep, mert az utóbbi időben mindig idősebb szereplőt kellett megformálnom, viszont ez most egy nagyon fiatal karakter, teljesen más energia, teljesen más játékot igényel, és tekintve, hogy ez egy abszurd dráma, még nehezebbé tette az egész játékot“ - fejtette ki.

Rosenfeld Ilona a bejárónőt alakította. Ő több év kihagyás után tért vissza a színpadra. „Egy igen erős karakter, egy igazán rosszindulatú házvezetőnő a figurám, ami eléggé nagy kihívás volt számomra, hiszen távol áll az én természetemtől, az én karakteremtől. 20 évig játszottam a Zsákszínházban, de ilyen jellegű karaktert még nem kaptam“ - mondta.

Képgalériánk:
Fotó: Zsákszínház archívum

„A Zsákszínház mindig is arról volt híres, hogy tükröt tartott a közönségnek, a nézőnek. Most is erre törekedtünk, hiszen a terror a mindennapjainkban is egyre nyilvánvalóbb. És erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy álljunk meg, mert ez a jövőben a vesztünket fogja okozni“ - zárta Mázik István.

 A negyvenedik című abszurd kamaradarabot legközelebb november 7-én Füleken, majd az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon láthatja a közönség.

0 HOZZÁSZÓLÁS