2018. június 7., 16:34

A Mustármag hazahozza a sikert

A víz az Úr? című előadással szerepelt idén a 43. Duna Menti Tavasz döntőjében és lett ismételten gyémántsávos a Kisgéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulóiból alakult Mustármag bábcsoport. Vezetőjüket, Blanár Gabriella lelkésznőt az indulásról, nevük jelentéséről, munkájuk háttérről, illetve magáról a csoportról kérdeztük. 

kisgeres-png
Galéria
+2 kép a galériában

Mikor alakult a bábcsoport?

2006-ban helyeztek bennünket a férjemmel Kisgéresbe, s mivel én tanítom a hittant,  gyakorlatilag elődömtől átvettem a Kikelet bábegyüttest, amelynek neve tudatosan megváltozott. A Mustármag név mellett döntöttem, hiszen a fogalomnak üzenete van.  Ez a lehető legkisebb létező mag, ám ha megnő, hatalmas fává terebélyesedik,  az ég madarai pedig fészket raknak ágai között. Jézus példázatára utalva: egy mustármagnyi hitből is hatalmas fa lehet. Falunk iskolája  is kicsi, hiszen mindössze 38 gyerek látogatja, de ha hiszünk magunkban, bármire képesek lehetünk.

Miért épp bábcsoporttal dolgozik?

Engem már gyerekként is izgattak a bábok. Tárkányi diákként egyszer mi is megtanultunk egy bábjátékot, de azt sohasem mutattuk be. Mindig bántott, hiányérzetet keltett bennem, hiszen én már gyerekként is bábokat készítettem a körülöttem lévő tárgyakból. Fontos, hogy azt a történetet, amelyet egyszer már eljátszottunk, a gyerekek sohasem felejtik el. Természetesen a sikerhez vezető út esetünkben is rögös volt. Sok évnyi tapasztalatszerzés, sok-sok megfogadott jó tanács, előtanulmányok vannak mögötte.

Mindig bibliai témát dolgoznak fel?

Vagy bibliai témát, vagy evangéliumi üzenetet. Amikor első alkalommal látott bennünket a zsűri, megkérdezte: miért erőltetem a gyerekekre a bibliai témát. Ma már ez nem jelent gondot, látják, hogy nem kötelességből, szeretetből csinálják azt, amit csinálnak.

A  Duna Menti Tavasz döntőjében hány kategóriában versenyeznek a csoportok, illetve mit lehet elmondani az idei verseny színvonaláról?

Három kategóriában folyik a megmérettetés, idén 12 bábcsoport mérkőzött meg egymással, 12 kisszínpad mutatta be előadását, illetve 3 csoport szerkesztett játékot hozott a döntőre. Az idei mezőny különösen erős volt, hiszen a bábosok csoportjában a következő végeredmény született: 4 csoport ezüstsávos, 5 aranysávos és 3 gyémántsávos lett. De ami még ennél is fontosabb: a gyermekzsűri is nekünk ítélte a különdíjat.

 

Blanár Gabriella
Blanár Gabriella
Fotó:  facebook

Voltak már korábban is gyémántsávosak, de minek tudható be ez az idei elsöprő siker?

Vélhetően annak, hogy idén kiléptem a komfortzónámból, és magam is csodálkoztam rajta, hogy mennyire megszállt az ihlet. Csőstül jöttek az ötletek. Egy picit féltem is attól, hogy túlságosan elrugaszkodtam a hagyománytól, de hála a jó Istennek a visszajelzések azt mutatják: jó úton járunk.

Valóban pici iskolájukból, a 38 gyerekből, hány szerepelt az előadásban?

A Jónás történetében 16 gyerek működött közre. Bár kevés gyerekünk van, de soha sem jelentett gondot, hogy ne lett volna elég tehetséges diákunk. A bábok alapját idén a vízi nudli képezte, illetve különféle strandeszközök. A gyerekek pedig fürdőköpenyt viseltek. Volt az előadásban komikum, sok meghökkentő fordulat, szóval, mertem laza lenni.

Egy-egy előadás kapcsán hogyan kezdődik el a munka?

Miután én már megismertem a kiválasztott téma kortörténeti hátterét, a gyerekeknek is felolvasom a kiválasztott történetet. Darabokra szedjük a helyzeteket, jellemezzük a hősöket. Előbb állóképeket hozunk létre, majd megkomponáljuk az egyes jeleneteket. Ebben a  munkában rengeteget segít az, amit Szabó Csillától tanultam az elemzésről.

Ki készíti a bábokat?

Magam készítem őket, illetve a bábkészítés famunkáiban férjemtől, Blanár Eriktől kapok segítséget.

Milyen történeteket elevenítettek már meg az elmúlt években?

A teljesség igénye nélkül: Izsák és Rebeka, Sámson, Dávid és Góliát, Eszter történetét.

Hogyan fogadják a szereplők a sikerüket?

Természetesen úsznak a boldogságban. De a legnagyobb örömet az okozza, ahogyan itthon várják őket. Néhány évvel ezelőtt az egyik szülő azt eszelte ki, hogy emlékezetesebbé kellene tenni a hazaérkezésünket, és pizza partit rendezett. Egy anyuka is csatlakozni kívánt hozzá, és megtoldotta a köszöntést egy tortával. Ma már azok a szülők is eljönnek a fogadásunkra, akiknek a gyerekei nem is szerepelnek. Volt, hogy hatalmas transzparenseket készítettek, idén tűzijáték és a fagyi volt az új elem.  Legfontosabb, hogy hazahozzuk a sikert.

 

 

 

 

kisgeres-png
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.