2023. március 4., 14:14

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva

Örvendetes, hogy a Komáromi Jókai Színházban a saját és az általa meghívott vendégelőadásokon kívül további unikumokat is élvezhet a közönség. Köszönhető ez a Szabó Csilla vezette Event nonprofit szervezetnek, amely célul tűzte ki az újszerű, egyedi hangvételű produkciók meghívását, amelyben felvidéki származású színművészek is játszanak.

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Galéria
+1 kép a galériában
Nagy Zsolt és Ficza István a budapesti produkcióban
Fotó: Horváth Judit, Örkény István Színház

Március 3-án este a Jászberényi Sándor író, haditudósító művei alapján készült, A lélek legszebb éjszakája című előadást láthattuk a "Jókaiban". A nevezett szerző dolgozott már Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben és Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival. A külföldi élményei, tapasztalatai alapján készült, s 2016-ban a fenti címmel megjelent novelláskötete elnyerte a Libri Irodalmi Díjat.

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Részlet az érdekes budapesti előadásból 1.
Fotó:  Horváth Judit, Örkény István Színház

Polgár Csaba színművész-rendező óriási kihívásnak tartotta, hogy a szövegből színházi előadást csináljon. Szabó-Székely Ármin dramaturg pedig vállalta a végül kiválóan elvégzett feladatot, hogy az epikus szöveget drámaivá írja át. A színpadi változat szövegkönyvéhez Az ördög egy fekete kutya című korábbi Jászberényi-kötetből is merített.

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Részlet az érdekes budapesti előadásból 2.
Fotó:  Horváth Judit, Örkény István Színház

A budapesti Örkény Színház másfél órás előadásában Maros Dániel haditudósító történetével szokatlan módon szembesültünk: az őt megszemélyesítő Nagy Zsolt színművész mellett a felettes énjét az Érsekújvárból indult Ficza István színművész alakította. Valóság és látomás keveredett a háború borzalmai között játszódó, sírva vigadós – vigadva sírós sztoriban, amit az örömlányok, kábítószerek és xanaxos sörök segítségével próbált kibírni a neje „jóvoltából“ a kisfiától is megfosztott férfi.

A kedélyborzoló, lélekig ható előadás összhatását fokozta a levetített, eredeti háborús felvételekkel erősített díszlet, ami (a jelmezekkel együtt) Izsák Lili munkája, s a tavalyi eSzínház Fesztiválon elnyerte a legjobb látványtervezés díját. Mindehhez Matkó Tamás adott jelenetek mondanivalóját hangsúlyozó zenéje és a Juhász András, Maruscsák Dávid, Dávid Áron - trió ötletes, korszerű média designja párosult.

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Részlet az érdekes budapesti előadásból 3.
Fotó:  Horváth Judit, Örkény István Színház

Miután a „vándorló léleknek“ sikerült hazajutnia, s felhangzott a megérdemelt taps, a nézők is hazatértek az otthonuk nyugalmába. Talán e produkciónak is köszönhetően majd jobban értékelik az eddig természetesnek vett békét, biztonságot, szerető családi légkört. Nem feledve, ami az egyik jelenetben elhangzott! A legnagyobb átok az, ha egy embernek azt kívánják: őt már senki se szeresse, s önmagát se tudja szeretni...

Az előadás után Szabó Csillával a már futó projektjeivel kapcsolatos szándékáról és az „eventes“ terveiről beszélgettünk.

„Az általam vezetett Event nonprofit szervezetnek két színházi projektje van. Az Itthon elnevezésű arról szól, hogy mindegyik színházi évadban egy olyan nagyszabású előadást hozzak át, amelyben felvidéki származású, immár Magyarországon dolgozó színművész is szerepel. Annak keretében nemrég Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színjátéka aratott nagy sikert, amelyben a dunamocsi Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház társulati tagja játszotta az egyik főszerepet. A Kamara-Pont projekt esetében ez csak másodlagos szempont, az elsődleges az, hogy a Komáromba meghívott produkció nagyon izgalmas, érdekes, újszerű legyen. Nos, azok közé tartozik a ma látott előadás, A lélek legszebb éjszakája is, amelyben a mi Ficza Istink is szerepel. Novellákat ekképp színre vinni még sosem láttam. Az általam korábban színpadon látott novella - vagy regényadaptációk mindig klisékből építkeztek, míg ez egyáltalán nem. A dramaturgiája, rendezése, mássága, unikum jellegege volt a döntő a meghívása során. Kis részben pedig befolyásolt, hogy a szomszédos országban is éppen háború dúl, s e nagyon tanulságos történet éppen egy haditudósítóról szól“ – magyarázta Szabó Csilla.

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Részlet az érdekes budapesti előadásból 4.
Fotó:  Horváth Judit, Örkény István Színház

Az egész éves projektjét anyagilag a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta. „A Kamara-Pont projekt keretében március végén Gubík Ági címszereplésével a Sissi című monodrámát a Benkő Géza Stúdióban láthatja az itteni közönség. Korábban a Katona József Színházból az Átnevelhetetlen című monodrámát, majd a Királyhelmecről származó, s jelenleg a Vígszínházban játszó Dino Benjamin színművész által rendezett Szélvész után is szép vagy című darabot, továbbá a Titkos Társulat által színre vitt Tótferi című misztériumjátékot hoztuk át a Komáromi Jókai Színházba“.

Azt is elárulta, hogy milyen további előadásokkal örvendeztetné meg az itteni közönséget. 

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Részlet az érdekes budapesti előadásból 5.
Fotó:  Horváth Judit, Örkény István Színház

„Gerlits Réka, budapesti színművész, a a Terminal Workhouse tagja és ügyvezetője rendezte a Bátorságok könyve című izgalmas darabot, amelyhez a Horváth Sándor színművész által vezetett, bátorságról szóló talkshow is kapcsolódik. Azonkívül négy Kamara-Pont-os előadásra is pályáztam. Az Örkény István Színházból Takács Nóra Diána színművész változásról szóló, T’N’D című koncertelőadását hoznám át, amelyben eredeti dalok és feldolgozások hallhatók. A Vígszínházból a nagysikerű Béranyák című szkeccselőadást terveztem be, amelyben a Gútáról származó Telekes Péter színművész is játszik. A párkányi származású, budapesti szabadúszó színész-rendező, Andrusko Marcella Ivanics Tamás színművésszel együtt a Játszóház című Jurányi-produkcióval jönne, hogy ideát is a gyermekkori traumákról és azok feldolgozásáról szóljon. A Nézőművészeti Kft-től pedig a Kalap (Variációk agyműködésre) című különleges produkciót választottam, amely az agyműködésben négy kapcsolási zavart mutat be. Bízom abban, hogy valamennyi kiválasztott előadásra megjön a kért támogatás, s a nézők Komáromban is feledhetetlen művészi élménnyel gazdagodhatnak.“

A lélek legszebb éjszakáján túl, további színházi élményekre várva
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.