2023. július 9., 19:28

A „hetvenkedés” után a tükrök évada jön a Jókaiban

Varga Emese művészeti vezetőnek, valamint Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművésznek, a Komáromi Jókai Színház immár harmadik évadot záró igazgatójának bőven volt miről beszámolnia a június 28-án megtartott évadzáró sajtótájékoztatón. A nehéz időkben is sikerdarabokat teremtő sok munkáról, az új kezdeményezésekről, a megérdemelt egyéni díjakról hallhattunk a Benkő Géza Stúdiószínpadon, s a tervezett folytatás is szép reményekkel kecsegtet.

 

Gál Tamás
Fotó: Dömötör Ede

A komáromi színtársulat a 70. ünnepi évadban 158 előadást játszott, amelyekből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet, ami meghaladja a Covid előtti látogatottságot. Varga Emese nem titkolta, ősszel némi félelemmel vágtak neki a jubileumi évadnak, hiszen a járvány után szűkös forrásokból kellett kihozni, amit lehetett.

Felmerült, hogy mindez a jubileum fényében nem lesz-e végül kevés. Aztán menet közben több kezdeményezés is beérett, sikeresnek bizonyultak azok az események, amelyeknek nem volt előzménye a színházban, és a testvérszínházak vendégelőadásait is örömmel fogadta a közönség. Egyebek mellett ennek köszönhetően sűrű, kiteljesedett évadot zárhatunk.
Veszteségek, sikerek, események            

Az Ünnepeljen velünk! jelmondat jegyében két részben, Hetvenkedünk! címmel megtartott októberi és februári gála között lezárult egy korszak a színház életében. (Az eseményekről tudósítottuk olvasóinkat – a szerk. megj.) Ugyanis 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a Magyar Területi Színház alapító tagja, 2023 januárjában pedig Szentpétery Aranka (1933–2023), akinek pályafutása 1953-ban az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult, majd annak megszűnése után Komáromban folytatódott. Varga Emese a veszteségek felidézése után az egyéni sikerekről szólt. Március 14-én Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, Mokos Attila színművész Jászai Mari-díjat vehetett át, nem sokkal később pedig két kategóriában is elnyerte a szlovákiai filmes Oscart: a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában nyert a Nap a hálóban elnevezésű gálán.

Íme, pár fontos esemény az ünnepi évadból. Varga Emese a saját produkcióik közül megemlítette Schwechtje Mihály Az örökség című színművét, amit a stúdiószínpadon aratott sikere után emeltek be a nagyszínpadra (rendezte: Rédli Károly). Azt követte František Langer Külvárosa Béhr Mártonnal és Kiss Szilviával a főszerepben. Martin Huba 10. komáromi rendezése, a mester és az egykori tanítványai közös munkájaként színészpedagógiai szempontból is fontosnak bizonyult. 

Színháztörténeti pillanatnak számított Georg Büchner Woyzeck című drámájának bemutatója, hiszen az előadás a komáromi színház, valamint a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkciójaként jött létre Béres Attila rendezésében. Ez volt az első konkrét eredménye a két intézmény között született, három évre szóló együttműködési megállapodásnak, és hatalmas szakmai sikert aratott. Március végén mutattuk be Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát, Rédli Károly rendezésében. Ez volt az eddigi legnagyobb, legtöbb szereplőt mozgató produkciónk, amely szintén hatalmas siker. Mintegy másfél ezren várnak jegyekre, ezért a produkció a következő évadban is műsoron marad

– fejtette ki a művészeti vezető. 

Májusban Jordi Galceran kortárs katalán szerző Burundanga című vígjátéka – Matusek Attila rendezésében – azért került át a nagyszínpadra, mert a Soproni Petőfi Színház István királyának (Boráros Imre, Kossuth-díjas színművésszel a címszerepben) komáromi bemutatásáról nem tudtak időpontot egyeztetni. Végül N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát Matusek Attila rendezte. Külön öröm, hogy az ünnepi évadban hazai magyar szerző színművével, a Dialóg n.sz. Dráma 21-es pályázatának győztesével is szolgálhattak. Helyszűke miatt nincs mód a bemutatott stúdiódarabok, a bérletes vendégjátékok, valamint a bel- és külföldi fesztiválszereplések ismertetésére. Kiemelendő azonban a március végén megrendezett I. Kisebbségi Színházi Fesztivál, amelyen hazai magyar és szlovák, továbbá kárpátaljai, erdélyi és vajdasági társulatok előadásait láthatta a közönség. A tervek szerint a fesztivált kétévente rendezi majd meg a Komáromi Jókai Színház.

Direktori értékelő és további tervek

Gál Tamás igazgató külön kiemelte a 70. évad két sikeres gálaestjét. Az egyiken a színház nyugdíjas művészei, a másikon a jelenlegi társulati tagok léptek fel. Majd az ötéves megbízatásának immár letelt három évét is összefoglalta, megjegyezve, hogy összefogással az anyagi gondok közepette is sikerült szinte mindenre megoldást találniuk.

Végre lett saját, engedélyezett műhelyünk és raktárunk, lemosattuk az épület külső burkolatát, kicseréltettük az összes ablakot, s előkészítettük a Nyitra megye anyagi támogatásával tervezett tetőcsere megvalósítását. A közeljövőben akadálymentesítjük az épületet, liftet is kapunk, lecseréljük az összes reflektort, s az országban elsőként autistabarát intézménnyé válunk. A következő két évben azon leszek, hogy a nagyszínpadot és a stúdiószínpadot is felújíttassuk, megoldjuk a légkondicionálást, s a kiutazásainkhoz új autóbuszt vásároljunk, mert a mostani több mint 20 éves... 

További céljuk a társulat folyamatos fiatalítása, hiszen Pozsonyban és Budapesten diplomázó tehetségek kérik a felvételüket, ami azonban a fenntartó Nyitra megye költségvetésétől függ. A társulatban várható személyi változásokról majd az évadnyitón tájékoztatnak.

A következő, azaz a tükrök évadában a közönséget csupa olyan témával szembesítik, amelyek alkalmat kínálnak a tükörbe nézésre. A nagyszínpadon bemutatják a Koldusoperát, a Mefisztót, az Úri murit, a Föltámadást, vendégelőadásként a Táncórákat, a gyermekeknek pedig a Hapcikirályt. Külön stúdióbérletet nem hirdetnek, de az Event PT együttműködésével izgalmas vendégelőadásokat kínálnak a nézőknek: jön a Káva Kulturális Műhely a Szigettel, a Terminál Workhouse a Játszóházzal és a Vígszínház a Béranyákkal.

Amióta átvettem a színház vezetését, 3 új nagyszínpadi bérletünk lett, így 5-ről 8-ra nőtt a számuk. A Mikszáth-bérletet a távolabbi régiókból érkezőknek, a Csemadok-bérletet az alapszervezeti tagoknak, a most induló Selye János Egyetem-bérletet pedig az SJE hallgatóinak és oktatóinak kínáljuk

– emelte ki. A nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség a színház művészeivel, amikor a „bérletek éjszakáján”, a komáromi Egressy Béni VMK-val közösen népszerűsítik majd az új évad műsorát. A bérletújításra augusztus közepétől szeptember 10-ig lesz lehetőség.

A színházi dolgozók szavazatai alapján Béhr Márton kapta az évad legkiemelkedőbb alakításáért járó Ferenczy Anna-díjat Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásáért. Két kollégája: Kiss Szilvia és Mokos Attila pedig Csémy Éva művésztanár díját vette át a Külvárosban nyújtott kiváló alakításáért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.