2019. szeptember 18., 11:37

A felvidéki magyarok litániája Budapesten

Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész két alkalomra szóló fellépési lehetőséget kapott a szeptember 14-22. között zajló összmagyar XIII. Ars Sacra Fesztiválra. Kedden a budavári Jókai Anna Szalonban nagy sikerrel mutatta be A felvidéki magyarok litániája című verses-zenés összeállítását, amelyet vasárnap hat órától a Párbeszédek Házában ismétel meg. Az első helyszínre portálunk is elkísérte őt.

Bori Sacrán
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az örök emberi értékek felé terelgetik a közönséget

„Örvendetes, hogy immár hetedik éve meghívást kapok az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő Ars Sacra Fesztiválra. Az előző években a Mindszenty bíborosról és az Esterházy János grófról szóló monodrámát, majd Csáky Pál Hit és hűség, valamint Hit és illúzió című darabját egy-egy évben több budapesti helyszínen is bemutathattuk. A Boráros Imre Színház valamennyi produkciójának vezérvonala az emberség és a szeretet hirdetése forrongó, elembertelenedő, értékvesztő világunkban. Ez összecseng az Ars Sacra Fesztivál szervezőinek szándékával, hogy a puszta szórakoztatásnál és átlagos művészi élménynél többet nyújtsanak a közönségnek. A nézőket az örök emberi értékek felé terelgetik, miközben hangsúlyozzák a keresztény hit, kulturális kincseink és a tisztesség fontosságát. Nagy szükség van az ilyen rendezvényekre az embereket félrevezető, valós értékekre fittyet hányó, hamis próféták korában“ – nyilatkozta portálunknak Boráros Imre.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az először a felvidéki Mária Rádió 7. születésnapján, májusban bemutatott „Litániáról“ bővebben itt olvashatnak.

Ars Sacra Fesztivál: idén 400 helyszínen 800 ingyenes műsor

A budavári előadást Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke is megtisztelte jelenlétével.

„E fesztivált a saját gyermekemnek tartom. A Budapesten 2007-ben megvalósult Városmisszió során a szintén iparművész barátnőmmel együtt értékeket akartunk felmutatni. Ezért elmentünk a temérdek szakrális kinccsel rendelkező Iparművészeti Múzeumba, amely munkatársait megkértük, hogy azokból állítsanak össze egy tárlatanyagot. Majd más helyszíneken is hasonló szándékkal kopogtattunk, s közösen 34 programot hívtunk életre. A pozitív visszajelzések folytatásra sarkalltak minket. 2008-ban létrehoztuk az Ars Sacra Alapítványt, s azóta minden évben önkéntes alapon szervezzük az egyre terebélyesedő fesztiválunkat. A plakátunkra is azt írtuk, hogy fő támogatónk a Szentlélek, miközben próbálunk pályázati pénzeket szerezni. Már Kárpát-medence-  szerte különféle lélekemelő programok valósulnak meg. Idén hozzávetőleg 400 helyszínen mintegy 800 műsort ingyenesen élvezhet a közönség. A fesztivál keretében negyedik éve a Tabán ArtMoziban zajlik az Ars Sacra Filmfesztivál, s a fesztivál nyitányát képező Nyitott Templomok Napjára is minden évben ellátogathatnak az érdeklődők” – tudtuk meg a főszervezőtől.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hozzátette: nyílt légkörű rendezvényről lévén szó, a főszervezőkhöz újabb és újabb helyi szervezők is csatlakozhatnak – segítve a magyarság lelki egységét és spirituális felemelkedését.

„Hatalmas erő rejlik ugyanis abban, ha egy időben mindenki a számára rendelt helyen megteszi, amit meg kell tennie. 2020-ban Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely idején, azaz szeptember 12-20. között valósul meg a következő fesztiválunk. A kongresszus nulladik napján lesz a Nyitott Templomok Napja, amikor szentélyeinkben Kárpát-medence-szerte együtt imádkozhatunk majd az összmagyarságért“ – zárta tájékoztatását.

Máskor is érdemes betérni a Jókai Anna Szalonba

Külön szót érdemel A felvidéki magyarok litániájának kedden helyet adó Jókai Anna Szalon, amelyről Bauer Eszter szalonvezető elárulta:

„A budavári önkormányzat egyik kulturális színtere vagyunk, amely megálmodója Nagy Gábor Tamás polgármesterünk. Mivel a jeles írónő többször tartott könyvbemutatókat, előadásokat, illetve nyitott meg kiállításokat itt, az I. kerületben, annak az őt nagyon tisztelő első embere az írónő 2017-ben bekövetkezett halála után kezdeményezte e kulturális szalon létrehozását. E célra rendelkezésre állt e huzamosabb ideig kihasználatlan, romantikus stílusú, Iskola utcai épület. A mutatósan felújított, békebeli hangulatot sugárzó szalonban 2017. szeptember 1. óta Jókai Anna emlékét is méltóképpen ápoljuk, s az általa szintúgy fontosnak tartott értékeknek, szellemiségnek adunk helyet“.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Többek között irodalmi és zenei műsorokat, havi rendszerességgel Márai Sándor-esteket, valamint könyvbemutatókat, interaktív előadásokat rendeznek és fogadnak be.

„További budapesti kerületekből, sőt, vidékről is érkeznek érdeklődők a rendezvényeinkre. Az Ars Sacra Fesztiválhoz második éve két-két esttel kapcsolódunk. Idén előbb az In memoriam Székely János című összeállítás során Bálint Márta Kossuth-díjas színművész 677 verssorral emlékezett az erdélyi forradalom megkerülhetetlen alkotójára, születésének 90. évfordulója alkalmából. Másnap pedig örömmel fogadtuk, hogy Boráros Imre, a Felvidék egyetlen Kossuth-díjas színművésze nagyon fajsúlyos mondanivalóval érkezett szalonunkba. Mi tagadás, az előadásában több olyan nemzettudat- és hiterősítő verset is hallhattunk, amelyeket eddig nem ismertünk“  – árulta el.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A szalonban Jókai Anna születésnapjára és halála évfordulójára is különféle műsorokkal készülnek, amelyeken az írónő gyermekei is részt szoktak venni. Az egyik vitrin éke a Kossuth-díja és több más kitüntetése. További értéket jelent a neki pályatársai által dedikált könyvekből összeállított gyűjtemény. Aki teheti, látogasson el a sajátos hangulatú Jókai Annak Szalonba, vasárnap pedig a Párbeszéd Házába, ahol majd ismét Boráros Imre erősíti a magyar-magyar összetartozás érzését!

Bori Sacrán
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.