A besúgók fia – A Napfoltok mától a Vasmacska Stúdiószínpadon

Bárány János 2018. október 08., 13:15

A kezdés alapján szólhatna Leopold Lahola Napfoltok című színművének előadása két ellopott bőrönd körüli nyomozásról is. Később azonban szintről szintre halad Rédli Károly m.v. rendezése a dráma felé. Tomi, a mestertolvaj kiképezi a szakma fortélyaira Gogót, aki azután hol az állomáson, hol az opera előtt rabol. Egy napon Tomi magára hagyja tanítványát és új lakásba költözik. Itt és ekkor kezdődik a komáromi előadás. Teréz, Tomi menyasszonya érkezésével pedig minden titok feltárul.

A társulat Fotó: Töltésy Rudolf

Kiderül, hogy Tominak még egy neve van, hogy Gogó sem Gogó, és hogy a férfi nem véletlenül nevelte tolvajjá a fiút. Egy súlyos családi teherről szól a Napfoltok, amelyet minél tovább cipelnek, annál szörnyűbb lesz.

A Leopold Arje Friedmannként 100 éve született, a Lahola művésznevet 1945-ben felvett szerző 1967-ben írt műve a bosszú tragikomédiája, amelynek szálat a második világháború iszonya mozgatja. „A szülők számára az a legnagyobb fájdalom, amit a gyermekük okoz nekik”. Így indokolja irgalmatlan tettét a döbbent Teréz előtt Tomi, amikor csontváz valójában elénk tárul a dermesztő történet. És az igazi dráma még csak ezután következik.

Gogó Teréz ölében. Melecsky Kristóf e.h. és Hostomský Fanni Fotó: Töltésy Rudolf

Rédli Károly m.v. rendező végig feszültséget tart az előadásban. Ennek megteremtésében segítségére van a szín bal szélén ülő öltönyös, kalapos nagybőgős (Iván András m.v.), aki baljós dallamokat muzsikál. Béhr Márton e.h. (Tomi) démoni tervét végrehajtva idomítja hol mentás cukorral hogy zsákba rakott fémdarabokkal a történelem vihara által a kezei közé sodort Gogót. Úgy tűnik, a legnehezebb dolga a Gogót alakító Melecsky Kristóf egyetemi hallgatónak van, aki egy egészen különleges lényt formál meg, és közel kerül a nézők szívéhez. Terézt, aki tiszta lelkével, kíváncsiságával, megoldani akarásával elősegíti a drámai végkifejletet Hostomský Fanni e.h. játssza. Skronka Tibor a rendőr szerepében a humort hozza a színpadra. Őszintén nevetünk rajta, amikor amatőr profilalkotóként statisztikát vezet az ellopott és megkerült bőröndök leltárhiányáról.

Képgalériánk:
Gogó Róbert úrral. Melecsky Kristóf e.h. és Béhr Márton e.h. Fotó: Töltésy Rudolf

A Komáromi Jókai Színház és a Pozsonyi Színművészeti Főiskola együttműködésében született, október 8-án este hét órakor bemutatásra kerülő előadás dramaturgjai Rédli Károly m.v. és Varga Emese. A díszletet és a jelmezeket Madleňák Andrea m.v. tervezte. A rendező asszisztense Balaskó Edit.

A Vasmacska Stúdiószínpadon nem állítja meg szünet a dráma hömpölygését. Megrázó történetre számítson, aki megnézi, a hosszan hordozott bosszúról. És persze, a végzetről is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS