2012. október 8., 13:45

60 éves a Komáromi Jókai Színház - Pénteken ünnepel a teátrum

KOMÁROM. Ünnepi bemutatóval, szobor- és emléktábla-avatással, valamint a teátrum történetét bemutató kiállítással emlékezik megalakulásának 60. évfordulójára a Komáromi Jókai Színház.
Az eseménysorozat nyitó rendezvénye október 12-én pénteken délután fél hatkor kezdődik a Komáromi Jókai Színház alsó előcsarnokában. Felavatjuk a jelenlegi színház elődje, az 1952-ben megalakult Magyar Területi Színház első igazgatója, Fellegi István mellszobrát, az első társulat emléktábláját Tóth László színháztörténész leplezi le - mondta Skronka Tibor, a társulat sajtószóvivője hétfőn az MTI-nek.

Ezt követően lesz a színház fennállásának 60 éves történetét bemutató tárlat megnyitója a színház alsó és felső előcsarnokában. A kiállításon a szemlélő a korabeli fényképek és emléktárgyak segítségével kísérheti végig a színház 60 éves történetét 1952-től napjainkig.

A teátrum ünnepi évadának első bemutatója Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból című komédiája lesz. A darab rendezője Verebes István, az előadáson a színház művészeinek minden korosztálya képviselteti magát" - mondta Skronka Tibor.

Mint kifejtette, a teátrum tagjai a jubileumi évadban az ünnepi rendezvények mellett öt színházi bemutatóval várják a nézőket. A Feydeau-darab mellett még az idén színpadra kerül Spiró György Príma környék című műve, ennek várhatóan novemberben lesz a premierje.

A Komáromi Jókai Színház elődje, a Magyar Területi Színház (MATESZ) 1952-ben alakult meg Révkomáromban. A színház első bemutatóját 1953. január 30-án tartották. Négy évtizeddel később, 1990-ben a színház felvette Jókai Mór nevét, és azóta Komáromi Jókai Színház néven működik. Fenntartója a Nyitra megyei önkormányzat, jelenlegi igazgatója Tóth Tibor.

A Jókain belül egy évtizede hozták létre a stúdiószínházat, amely új közönségréteget vont be a színház életébe, és teret adott a kísérletezésnek. Pénzszűke miatt az utóbbi időben a korábbiakhoz képest jóval kevesebbet tájol a színház.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.