Zsinagógák Szlovákiában

hirek.sk 2018. február 02., 13:34
Az épen maradt és látogatható szlovákiai zsinagógák felkeresésére buzdít egy most megjelent, fotográfiákkal gazdagon illusztrált magyar nyelvű kiadvány. A "Zsinagógák Szlovákiában" című kötet a zsinagógákat, zsidó temetőket és emlékhelyeket mutatja be rövid leírásokkal és képekkel.

A magyarországi szerző, Pusztay Sándor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a különleges épületekre, valamint útmutatást adjon azoknak, akik a könyv apropóján bejárnák ezeket az emlékhelyeket.

Szlovákia területén a múlt század negyvenes éveiben mintegy 170 zsinagóga volt. A második világháború és az azt követő pusztítás során csaknem 70 épület úgy megrongálódott, hogy le kellett bontani. A kötetben azt a 30 egyedi architektúrájú zsinagógát mutatják be, amelyek máig látogathatók Pozsonytól Bártfáig. A könyv a magyar V4 elnökség támogatásával jelent meg.

A szerző elmondta, hogy azokat a zsidó emlékhelyeket mutatja be, amelyek az itt élő magyarság, az itt élő zsidóság számára lényegesek voltak. „Ezeket végig lehet nézni. És, ahogy egyet-egyet az elmúlt években láttam, felötlött bennem, hogy a két ország közötti kapcsolatrendszernek annyira jellemző motívuma ez az egész, hogy talán magamnak is végig kellene járni. De hát, ha már végig jártam, akkor úgy gondoltam, hogy ezt meg is kéne örökíteni, meg is kellene írni.”

Pusztay Sándor azt mondja,  a szlovákiai zsinagógák vagy állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak, esetleg a hitközségek kezelik. „Elenyésző részük magántulajdonba került, és ezek nem is látogathatók.

Az épületek jelentős része múzeumként, előadóteremként működik, így ezekbe a nyitvatartási időben könnyen be lehetett jutni. Voltak azonban szinte megközelíthetetlen célpontok is.”

Harminc olyan zsinagóga van Szlovákiában, amelyek látogathatók. „Sajnos hiába van további 30-40 zsinagóga, amelyek gyönyörűek lehettek valamikor, az elmúlt évszázad negyvenes éveiben, ezek sajnos jelenleg szinte megközelíthetetlenek, balesetveszélyesek. Tehát lehet, hogy kívülről gyönyörűen néznek ki, de a kockázat miatt a belsejébe egyelőre nem lehet bejutni. Reméljük, hogy erre is lesz a következő évtizedekben mód”- mondta a könyv bemutatóján a szerző, Pusztay Sándor.

A Budapesten született író, szerkesztő, újságíró 1970-től rendszeresen jelentet meg kulturális kérdésekkel, társadalmi problémákkal kapcsolatos írásokat, riportokat, publicisztikákat. Napjainkig – szépirodalmi, történelmi, kultúrtörténeti, turisztikai és egyéb ismeretterjesztő témákban – húsz könyvet írt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS