2022. március 28., 19:42

XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon a füleki Városi Honismereti Múzeumban

A Füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában már megtekinthető a Magyar Fotóművészek Világszövetségének vándorkiállítása. A Nemzetközti Magyar Fotószalon címet viselő tárlat az említett egyesület által évente megrendezett fotópályázat immár 21. évadának felvételeiből jött létre, melynek legsikeresebb művei szakmai zsűri értékelése alapján vándorkiállításon és katalógusban kerülnek rendszeresen bemutatásra.

fotós kiállítás
Fotó: Szvorák Emese

Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa elmondta, az öt kategóriában meghirdetett versenybe ez alkalommal 124, nemcsak európai országokból származó pályázó nevezett be közel 1500 fotóval, amelyek közül több mint negyven kép alkotja az idei tárlatot. A legjobb alkotások válogatását „XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon” címmel már több dél-szlovákiai és magyarországi galériában láthatták az elmúlt hónapokban az érdeklődők.

A kiállítás a hagyományos életmód pillanatképeit, tájképeket, az embert körülvevő valóság apró részecskékre bontott szemelvényeit tárja elénk, kiemeli a fényképészet művészi jellegét és jelentős múltra visszatekintő hagyományait, nem utolsó sorban pedig a szülőföld iránti mélyen gyökerező kapcsolódást tükrözi vissza”

- nyilatkozta Illés Gábor.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége az anyaország határain belül és azon túl élő, különböző műfajokat képviselő magyar fotósoknak biztosít szakmai és közösségi hátteret, akik főként amatőr alkotók, azonban munkájuk szakmai színvonalát maguk a képek bizonyítják. Patrus Sándor, a szervezet elnöke a katalógusban megjelent bevezetőjében leírta, hogy a kialakult járványhelyzet nagy kihívás elé állította őket. Ennek ellenére minden lehetőséget megragadtak, hogy a tervezett kiállításokat hagyományos vagy online formában bemutassák.

„Ismét öt kategóriában vártuk az alkotásokat. Az általános kategória mellett megemlékeztünk Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulójáról is, aki a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakja volt. A magyar identitás megőrzése, ami a fotóművészet mellett egyik fontos feladatunk, minden évben külön kategóriaként szerepel a fotószalonon, ezúttal a magyar jelképek feldolgozását tűztük ki feladatul”- írja az elnök.

Természetfotó kategóriában az egyéni, az általánostól eltérő, a fotós saját perspektivikus látásmódjának bemutatását várták. Az ötödik kategóriában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kérésére a „Barátom a bor” ihlette képek szerepelnek.

A kiállításon és a katalógusban a Felvidéket az érsekújvári Toldi Zorán, a naszvadi Holop Ferenc, a lévai Mészáros Lajos, a révkomáromi Prezmeczky Péter, és a martosi Sedliak Pál képviselték. Utóbbi két kategóriában is dobogós helyen végzett.

A tárlat április 24-ig tekinthető meg a Füleki Városi Honismereti Múzeumban.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.