2024. május 3., 10:23

Világok közt átutazóban – Méry Beáta képzőművész kiállítása

2024. május 3-án nyílik meg Méry Beáta kiállítása az észak-komáromi LIMES Galériában.

Méry Beáta kiállítása

Portálunkon legutóbb beszámoltunk arról, hogy Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete március 22-én tartotta első vezetőségi ülését az idei évben, Révkomáromban.

Az egyesület négy kiállítás megszervezését határozta meg az idei évre, köztük Méry Beáta képzőművész önálló kiállítását, akinek május 3-án nyílik tárlata a Katonatemplom hajójában.

Méry Beáta Világok között c. összegző kiállítása a fizikai és a szellemi utazás témája köré épül transzcendens háttérbe ágyazva a tudatállapotok hullámzását, megváltozását, lelkünk belső utazását, átalakulását és a világ természetéből fakadó emberi elmúlást.

A képzőművész számára ehhez a legnagyobb inspirációt a magyar népi kultúra, ezen belül is a csángók és a sámánisztikus elképzelések adták és az indonéziai utazásai.

A kiállítás célja, hogy Méry Beáta művészetén keresztül a kortárs képzőművészetre jellemző formanyelvvel bemutassa azokat az örökös témákat, mint az elmúlás, a gyász, az átkelés, mindezt egy kultúrákon felüli szakrális kontextusban, lírai módon feldolgozva és megjelenítve. A természeti képekkel való reflektálás a belső, lelki folyamatokra, a víz, partok, csónakok, hegyek, csillagok motívumain keresztül a befele tekintést, befele keresést segíti a szakmai és a laikus közönség számára is.

A kiállítást dr. Pressing Lajos pszichológus-buddhista tanító nyitja meg, beszédet pedig Balla Rita design- és művészetmenedzser mond.

A kiállításmegnyitó része lesz egyfajta zenei közreműködés, mely vetítés formájában fog megvalósulni. Címe Jero Raos, azaz „Mély érzés”, mely egy improvizatív válasz a művész festményeire yogyakartai zenészek előadásában: Andy Amrullah – koncepció, hegedű, Bowo (Master Gamelan) – gamelán, Wahono Simbah – ének.

A kiállításon jelen lesz Lalák Gyula, vesszőfotó mester is, aki az installációs munkálatokban közreműködött.

A kiállítást az érdeklődők május 24-ig tekinthetők meg, hiszen aznap, 16-órakor fog megvalósulni a kiállítás záróeseménye, melynek keretén belül Harangozó Imre néprajzkutató, tanár tart előadást "Át kell menni nagy vizeken..."  Az utolsó átmenet rítusrendjéről Méry Beáta munkái kapcsán címmel.

A kiállítás kísérőprogramja: 2024. május 8. 18. 00 - "Hátrahagyott csónakok" Platon Karataev Duó koncert a Limes Galériában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.