2020. január 11., 11:23

Válogatás a V4-es tagországok művészeinek kerámiáiból

A Visegrádi Négyek tagországai keramikusművészeinek szemgyönyörködtető művei láthatóak január végéig a komáromi Limes Galériában. Pénteken a V4 Keramia Art címmel az egykori katonatemplom hajójában nyílt tárlat a házigazda Pro Arte Danubií Polgári Társulás, a magyarországi Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány, valamint a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria együttműködéséből született.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Komáromban kezdődő kiállítássorozat célja a V4-hez tartozó országok kerámiaművészetének együttes bemutatása, valamint ezen alkotók munkája, gondolkodása egyéni és közös jegyeinek megismertetése-értékelése.

Közép-Európa, illetve a Kárpát-medence professzionális kerámiaművészete rendkívül magas színvonalú, keramikusművészei nagy szakmai és technológiai tudás birtokában dolgoznak. A művésztelepeken, illetve művészeti programok során legtöbb esetben kerámiagyártással foglalkozó gyár vagy üzem áll a háttérben. Az adott helyszíneken készült alkotásoknak sajátos karaktert ad az ott gyártott alapanyag és az alkalmazott technológia. E művésztelepek korábban közösen Prágában, Pozsonyban, valamint a dél-komáromi Monostori Erődben és a Győri Városi Múzeumban is bemutatkoztak

- tudtuk meg Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató, a komáromi tárlat kurátorának köszöntője után Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas, Érdemes Művésztől, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnökétől.

A Limesben kezdődő tárlatsorozatra a magyarországi Hódmezővásárhely-Nemzetközi Kerámia Központ, a szlovákiai Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámiaszimpózium, a csehországi Bechyne Szimpózium és Művésztelep, valamint a lengyelországi Wroczlav Kerámiaművészeti Alkotótelep anyagából válogattak azok kurátorai, szervezői.

A nívós gyűjteményt idén majd a Nógrádi Múzeumban és Galériában, továbbá a cseh kulturális minisztérium prágai kiállítótermében, illetve Krakkóban, a budapesti Vigadó Galériában és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban is bemutatják,

s egyes helyszíneken szakmai rendezvényekkel színesítik.

Majd Pannonhalmi Zsuzsa Szimmetriák címmel meghirdette a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium idei évfolyamát, amelyre a most kiállító művészeken kívül további alkotókat is várnak. Németh Bozó Andrea művészettörténész-kurátor pedig a Szlovákiai Keramikusművészek Egyesületével és a Kálnói Žiaromat RT. vállalattal együtt 1989 óta megrendezendő Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámiaszimpóziumról beszélt.

Megtudtuk, hogy annak szervezői korábban más cégekkel is együttműködtek, de azok többsége a múlt század 90-es éveiben bezárt. Ezért 1995 óta az alkotókat már csak a Žiaromat segíti megfelelő tér, műszaki felszerelés és alapanyagok biztosításával. Eddig hozzávetőleg 120 hazai és a világ több tájáról érkező külföldi keramikus kapcsolódott be a szimpóziumi munkába, s ekképp egyedi kortárs kerámiagyűjtemény jött létre. 2008 óta rendszeres kapcsolatban állnak Pannonhalmi Zsuzsáékkal – konferenciákra, kiállításokra, workshopokra is meghívják egymást, erősítve a határokon átnyúló együttműködést és a más nemzetek iránti tolerancia érzését.

A tárlatnyitón közreműködött még Kutak Adrienn, Ipolyságon élő keramikusművész, a helyi Fekete Éva (zongora) és a a Komáromi VMK Kantantína Női Kara – Katarína Čupková vezényletével. A különleges válogatás munkanapokon 13-tól 17 óráig, más időpontokban pedig előzetes megegyezés alapján tekinthető meg (telefonszám: 421-903-719493).

+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.