2020. december 17., 16:14

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása - KÉPEKKEL

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a Duna Menti Múzeummal közösen, Komárom város és a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával december 17-én a Zichy-palotabeli részlegén nyitotta meg az Újra élünk! - a komáromi Jókai Egyesület jubileuma (2000 – 2020) című emlékkiállítást.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A máskor sokakat vonzó megnyitó ünnepség a járványügyi szigorítások miatt most elmaradt. A sajátos időutazás a négy kurátornak: Keszegh Margit egyesületi elnöknek és helyettesének, Kustyán Ilonának, valamint Vanya Péter és Galo Vilmos történésznek, s nem utolsó sorban Csütörtöky József múzeumigazgatónak köszönhető.

Az egyes korszakokat, illetve az egyesület sokrétű tevékenységét bemutató tájékoztató szövegek magyar nyelvűek, a szlovák ajkú látogatók pedig az államnyelven íródott katalógusból értesülhetnek a részletekről.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Akik a tárlat sikeréért munkálkodtak...

Aki betér az emeleti kiállítóterembe, a bejárat mellett érdekességeket tudhat meg az egyesület megalakulásának 1886-1911 közti előzményeiről és az 1911. március 5-i létrejöttéről, amely helyszíne a vármegyeháza kisterme volt. Továbbá arról, hogy Hültl Dezső budapesti egyetemi tanár tervei alapján, Nagy Mihály komáromi építőmester irányításával, hozzávetőleg nyolc hónap alatt 1913-ban emelték a Kultúrpalota impozáns épületét, amely avatóünnepségére az év november 29-én került sor. Az ingatlan egyesület székházául szolgált 1945-ig, amikor a csehszlovák kormány feloszlatta az áldásos munkát végző csoportosulást, a vagyona pedig az államé lett. Majd a patinás épületbe az 1948-ban létrehozott Duna Menti Múzeum költözött be.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A kiállítás a Kultúrpalota előtti térség ékéről, a Jókai-szoborról is „mesél“.

Berecz Gyula (1894 – 1951) helyi szobrászművész alkotásának alapkövét 1937. június 20-án, Milan Hodža csehszlovák miniszterelnök jelenlétében tették le, az avatóünnepségére pedig 1937. november 28-án került sort. Bár a szoboravatás még a csehszlovákiai magyar kisebbség összefogásának és a szlovák-magyar megbékélésnek a jelképe volt, ám 1946-ban a művet eltávolították. Csupán 1952-ben állították vissza az eredeti helyére, ahol ma is idézi a város jeles szülöttének, Jókai Mórnak az emlékét.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A további kiállítási panelek segítségével betekintést nyerünk az egyesület húsz évvel ezelőtti újjáalakításának kulisszatitkaiba, amit az időközben elhunyt Szénássy Zoltán helytörténész – nyugalmazott gimnáziumi tanár, annak örökös tiszteletbeli elnöke kezdeményezett. Az első elnökévé Szabó Iván vált, 2005 óta pedig Keszegh Margit látja el az elnöki feladatkört.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Kinagyított fotók is idézik a Jókai-díj történetét, amelyet először 2007 februárjában adtak át, valamint a magyar széppróza napjáét, amely megrendezését 2018 óta minden évben Jókai születésnapjára időzítik.

Az egyesület ugyancsak fontosnak tartja az aradi és komáromi vértanúk emlékezetének őrzését és a Szent István napi ünnepség rendszeres megtartását is. Nem feledkezett meg a Kultúrpalota centenáriumának, illetve a 2015-ös évi Jókai Mór-emlékévnek és a különféle kerek évfordulóknak a méltóképpen történő megünnepléséről sem. Emlékesteket hívott életre Arany János, Petőfi Sándor, Illyés Gyula, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint jeles helyi személyiségek, így Csík János, Dobi Géza, Szénássy Árpád meg nem élt jubileumai alkalmából. Egressy Béni emlékének ápolásához pedig a 2001 óta sorra kerülő műsoros estek is hozzájárulnak, ám a Klapka-induló szerzőjével kapcsolatban még nagyobb eseménynek számít a 2019-es évi szoboravatás és az a tény, hogy idén év elején a Városi Művelődési Központ felvehette Egressy nevét. A legkisebbek lokálpatriotizmusát 2013 óta a magyar népmese napjának Kossuth téri megünneplésével erősíti az egyesület, amely ekképp a saját tagutánpótlását is próbálja biztosítani.

Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A tartalmas tárlatanyag, amely különféle rendezvényekre csalogató, megsárgult meghívókat, könyveket, okleveleket, szórólapokat és egyebeket is tartalmaz,

ma és holnap, majd a szombaton kezdődő kijárási tilalom után egészen 2021. február 12-ig, munkanapokon 9-16 óra között tekinthető meg. A kiállítóteremben Jókai háromféle, kisebb-nagyobb szobormásával is találkozhatunk. Azok közül az életnagyságút a csúzi kastélyból adta kölcsön a Szénássy család. Remélhetőleg januárra javul a járványügyi helyzet, s beindulhat a hagyományos oktatás, amely keretében rendhagyó tanítási órákat is érdemes lesz tartani a „Zichyben” szemrevételkezhető új tárlaton...

+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék