2021. július 26., 21:02

Új kiállítás nyílt a királyhelmeci Mailáth Múzeumban

A Ticce Bodrogközi és Ung-vidéki Alkotók Szövetsége kiállítást szervezett két alkotójának a bodrogközi múzeumban. Egyikük a perbenyiki Klára Krátka, a másik pedig a Nagykaposon élő Irena Štenková. Mindketten viszonylag későn, egy sorsfordító életesemény hatására fordultak a képzőművészet felé.

Kiállítás
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó
Irena Štenková alkotása

Klára asszony 40 éven át laboránsként dolgozott a királyhelmeci kórházban. A rajzolás szeretete már gyermekkorát is jellemezte. Bár az alkotási vágy egy percre sem hunyt ki benne, a munka és a család mellett nem talált alkalmat arra, hogy hobbijának hódoljon. Sz. Nagy Tímea textilszobrász alkotásai viszont olyan hatást gyakoroltak érzelmi világára, hogy egyenesen alkotásra ösztönözték.

2019-ben vette fel a Ticcével a kapcsolatot, ahol támogatásukról biztosították őt, majd benevezett egy országos képzőművészeti verseny járási fordulójára, illetve részt vett Tuzséron a Ticce alkotótáborában. Ennek hatására tagja lett a MANE Aranycsillag csoportjának, amelynek köszönhetően alkotásai nyomtatásban is megjelenhettek. Jellemzően a paverpol /textilszobrászat /technika szerelmese, de próbálkozott üvegfestéssel, akril festészettel és ékszerkészítéssel is. Most megnyílt kiállításának az Újjászületés címet adta.

Irena Štenková élete szép példája annak, hogy sohasem késő kiaknázni a bennünk rejlő tehetséget. Csak  2017-ben ragadott először ecsetet, ekkor az akrillal próbálkozott, majd olajra váltott. Alkotásait a családon kívül a közösségi oldalán is megmutatta, s mert tetszést arattak,  2019-ben ő is felvette a kapcsolatot a Ticcével. Az alkotótáborban kezdetben még bizonytalanul mozgott, de kitartása eredményeként 4 festménnyel tért onnan haza. Ma már nem fél álmait, látomásait a vászonra vinni. Leginkább a természet, a virágok ábrázolása vonzza. Amatőr festőnek tartja magát, a festés az örömöt, a feltöltődést, a kiteljesedést jelenti számára. Kiállításának a Látomás címet adta.

Kiállítás
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.