Új alkotásokat ihletett Eperjeske és a Felső-Tisza vidéke

hirek.sk 2012. július 15., 19:47
EPERJESKE. Tovább gazdagodott a magyar műalkotások kincsestára. Az elmúlt héten a Jármy család kúriájában és annak festői környezetében került sor a festők és grafikusok nemzetközi alkotótáborára.

Eperjeske a magyar-szlovák-ukrán hármashatár közelében elterülő település. Sok művészt megihletett már ez a környék. Z.Tóth Sándor 15 éve szervez itt alkotótáborokat. Július első fele nála kőbe vésett dátum. Az első hetet mindig Tyúkodon tölti az alkotókkal, majd átvonul a társaság Eperjeskére.

A Pilisvörösváron élő Várkonyi-Vidakovich Balázs festőművésznek is szívéhez nőtt a település és az itteni vidék. „Számomra az ország legkeletibb csücske nem egy elfeledett terület, hanem mindennapjaim részét képezi a Nagybányához való közelsége miatt, továbbá a szépsége, az emberek kedvessége, sok-sok látnivaló és a természet érintetlensége, a Felső Tisza folyása miatt A falusi emberek életét látva itt rengeteg életképhez találok témát. Nagyon igyekszem a nagybányai szellemiséget tovább vinni" - mondta portálunknak. Mint megtudtuk, alkotásaihoz mindenféle technikát alkalmaz, de legtöbbször temperával dolgozik.

Néhány személy kivételével összeszokott társaság jött össze az idén Eperjeskén. Felvidékről Erdélyi Béla kiskövesdi festő csatlakozott az alkotócsoporthoz. „Olyan emberekkel találkozik itt az ember, és olyan alkotásokkal, amik sokat mondók, értékesek és tanulságosak" - mondta a Hírek.sk-nak.

A tábor résztvevői változatos módszerekkel dolgoztak. Király Nikoletta keszthelyi festő elsősorban festőkést használt, őt társai a fények és árnyékok mesterének tartják. Keresztes Ágnes és Fenyvesi Edit grafikus és portrékészítő. Õk a hiperrealisztikus ábrázolásmódot részesítik előnyben. Vince László esztergomi művész hagyományos módon alkotott Eperjeskén. Debrei Éva, aki Gyöngyös mellől érkezett a táborba, többnyire csendéleteket készít. Õ ezúttal mediterrán színeket használt. A Sztonovszky családból hárman is képviseltették magukat. A szervező, Záhonyi Tóth Sándor maga is alkotott. Õ olajfestékkel szeret dolgozni. Környezete és barátai a Tisza festőjeként emlegetik, nem véletlenül, mert a Tisza inspirálja leginkább.

A Jármy kúria is több alkotásban megjelent. Z. Tóth Sándor nem véletlenül választotta az alkotótábor színhelyéül. Az épület nagy ablakaival és termeivel, a környező  park pedig a régi platánfáival és különleges liliputi tölgyfa ligetével ideális hely az alkotó művészeknek. A szervezők reményei szerint nem lesz akadálya annak, hogy az alkotótábort jövőre is megrendezzék a Jármy kúriában.

0 HOZZÁSZÓLÁS