Turul-ünnepségTiszaújlakon

hirek.sk 2012. július 22., 16:52
TISZAÚJLAK. A kárpátaljai magyarság vasárnap Tiszaújlakon, a Rákóczi-szabadságharc első győztes ütközetének emlékére emelt turulmadaras emlékműnél tartotta hagyományosan legnagyobb tömegrendezvényét, a Turul-ünnepséget, amelynek fő szónoka L. Simon László kulturális államtitkár volt.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: olyan korban élünk, amikor egyre többen törekednek arra, hogy megfosszák a magyarságot hőseitől. Olyan deheroizálási kísérlet zajlik, amelyben azt akarják elhitetni velünk, hogy nincs szükség olyan történelmi példaképekre, akiket a jövő magyar ifjúsága elé állíthatnánk - tette hozzá.

Az államtitkár leszögezte: szembe kell szállni ezzel a folyamattal, hogy a jövő magyar ifjúsága olyan példaképeket láthasson maga előtt, akikre méltán lehet büszke, akiknek történelmi jelentőségű életművéből hitet, erőt és tudást meríthet.

A politikus emlékeztetett: a magyar katonák más nemzetek által is elismert hősiessége ellenére a magyaroknak kevés győztes csatát sikerült megvívniuk. Ezért érdemes a nyertes ütközeteket megbecsülni. Ennek tükrében különös jelentőséggel bír a Rákóczi-szabadságharc tiszaújlaki helyszínén tartott megemlékezés, amelynek résztvevői megerősítést nyernek a nemzeti összetartozást illetően. Nem a kesergő múltba révedést viszik magukkal, hanem hasznosítják életükben a múlt sikereiből fakadó tapasztalatokat - fogalmazott.

"Nem a hőseinktől való megfosztásra, nem a történelmünk lekicsinylésére van szükség, hanem a reális helyzetértékelésre, építő identitáserősítésre" - hangoztatta L. Simon László. Hozzáfűzte: "legyünk büszkék a magyarságunkra, de ne hivalkodjunk vele; a magyarságunk legyen része a mindennapjainknak". Kiemelte: "óvni és ápolni kell az összetartozástudatunkat is, hiszen van mit rendbe tenni ezen a területen".

Az államtitkár elismerően szólt a jelenlegi magyar kormány nemzetegyesítő intézkedéseiről. Arra szólította a népes hallgatóságot, hogy éljen az új jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel, vegyen részt az anyaországi folyamatokban, ezáltal is alakítva saját sorsát szülőföldjén.

Kovács Miklós, a megemlékezést szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy nemrég elvették a kárpátaljai magyarok parlamenti választókerületét, ami szerinte rendkívül durva és kegyetlen lépés volt az ukrán hatalom részéről. Kiemelte: a kárpátaljai magyaroknak a történtek ellenére sem kell sajnáltatni magukat, mert az passzivitáshoz, reményvesztéshez, megsemmisüléshez vezet. Nem szabad feladni a küzdelmet, és főként nem szabad a kárpátaljai magyaroknak az idén októberre kitűzött parlamenti választásokon ukrán pártokra szavazniuk - tette hozzá Kovács Miklós.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS