2019. március 2., 17:49

Textil-varázslat a naszvadi Stúdió Galériában

Az Udvardon élő Mihalovics Zsuzsanna fantáziadús textilképeiből és – szobraiból Textil-varázslat címen március elsején este a naszvadi kultúrház Stúdió Galériájában nyílt mutatós kiállítás, amely két hétig szemrevételezhető.

Textil-varázslat
Médialapozó
Fotó: Holop Ferenc

Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola kreatív napközis nevelőnője három és fél éve foglalkozik textilművek készítésével. Tartalmas kedvtelésével már Szlovákia-szerte több helyszínen szerzett örömet a tárlatlátogatóknak.

Fotó:  Holop Ferenc

„A textilképek és – szobrok készítése esetemben több mint hobbi, inkább egy szerelem, aminek szentelem minden szabadidőmet. Az időigényes technikát részben autodidakta módon, részben érsekújvári tanfolyamokon sajátítottam el. Ez az alkotómunka több fázisból áll. Először a kiválasztott textilt mindig belemártom a speciális ragasztóba, majd tetszés szerint formálom-tekerem, azután pedig 24 óráig száradnia kell. Aztkövetően festegethetem és díszítgethetem a megálmodott műveket. Mindez sok türelmet igényel, hiszen például egy 50x70 centiméter nagyságú kép elkészítése hét-nyolc óráig tart“ - magyarázta portálunknak az alkotó.

Fotó:  Holop Ferenc

Kérdésünkre azt is elmondta:

e célra legalkalmasabbak a finom, lágy selymek, amelyekkel könnyebb dolgozni, mint a keményebb textíliákkal. Ötletekből, témákból pedig kifogyhatatlannak bizonyul.

Fotó:  Holop Ferenc

„Szívesen járok-kelek, szemlélődöm a természetben, ahol gyakran az alkotómunkám során felhasználható kincsekre bukkanok. Például letörött fakérgekre, amelyeket beleillesztek a textíliába. Gyakran gipszből különféle fejeket, arcokat öntök ki, amiket aztán gyöngyökkel, zsinórokkal, kagylókkal és különleges, belakkozott kavicsokkal is kombinálok. Kedvenceim az absztrakt témák, amelyek kapcsán legszabadabban szárnyalhat a fantáziám – eltervezek valamit, ám időközben módosul az elképzelésem és előfordul, hogy a végeredmény majd teljesen különbözik az eredeti elképzelésemtől. Naszvadon 47 darab 3 D-s képemet és egytucat textilszobromat állították ki“ - árulta el a továbbiakban.

Fotó:  Holop Ferenc

Fémes hatású munkáival eddig Szlovákia-szerte több csoportos és egyéni kiállításokon aratott sikert.

Fotó:  Holop Ferenc

„Többek között a pozsonyi Audi Art Galleryben tavaly nyáron megrendezett csoportos tárlaton, valamint kétszer egyénileg Udvardon mutatkozhattam be a közönségnek. A naszvadi kiállítás után áprilisban ismét egy udvardi, májusban pedig egy zselízi kiállításom következik. Idén egy-egy gútai, ógyallai és dunaszerdahelyi meghívásnak is igyekszem eleget tenni, amelyeket igény szerint akár továbbiak is követhetnek.“

Fotó:  Holop Ferenc

A tárlatnyitó ünnepségen Holop Ferenc kultúrház-igazgató köszöntője után Salgó Gabriella, az alkotó pedagóguskollégája méltatta a kiállítási anyagot. Közreműködött a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny naszvadi döntőse, Szabó Julcsi énekes, valamint verset mondott Bódis Irén. Az intézmény direktorától végül megtudtuk: a kultúrház előcsarnokában működő Stúdió Galériában évente 4-5 kiállítást szoktak megnyitni, amelyeknek már kialakult a törzsközönsége.

Textil-varázslat
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.