2024. június 16., 20:00

Távolságokon át

Az Indonéz mitológia Jáva szigetén alakult ki és fejlődött. Gazdag és összetett mitológiai rendszere van, amely különböző forrásokból merít, beleértve az ősi animista hiedelmeket. Egyik jellegzetessége a különböző vallási és kulturális elemek összefonódása. A hindu, buddhista és iszlám elemek mind beépültek a helyi hitrendszerbe, gyakran úgy, hogy azok harmonikusan együtt léteznek. Méry Beáta képzőművész munkáit ugyanez a harmonikus sokaság szövi át, munkáiban a keresztény ikonográfia éppúgy fontos vizuális mozzanat, mint az Indonéz mitológia alakjai. 

 

Lépcsős szentély

Méry Beáta a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa 2024. május 3-a és 24-e között állított ki a Katonatemplom falai között Komáromban. Kiállítását a galéria két fizikai terében helyezték el. Az emeleten, a Dúdor István-teremben régebbi alkotásai szerepeltek, akár 2019-ből is felfedezhettünk alkotásokat a képzőművésztől. A főhajóban legfrissebb művei kaptak helyet, közülük a legtöbbet a művész Indonéziában készítette az elmúlt fél év során.

Méry Beáta önreflexiója szerint hosszú utat járt be, amíg rátalált művészi törekvéseire, pont úgy, mint azok az alkotásai, melyek Jáva szigetén készültek és papírzacskókba, bőröndbe csomagolva „repültek” egészen a barokk templom kiállítóteréig. A somorjai származású képzőművész számos technikát „honosít” és mutat be nekünk ezen a kiállításon.

A főhajó első, a bejárathoz legközelebb eső termében a szénrajzoknak és a miniatűr kerámia szobroknak adott helyet. Filozófiai értelemben ez a tér az, ami az anyagi világunkhoz legközelebb eső. Kőszerű, halotti maszkokra emlékeztető szobrokat tapinthattunk meg, háttérben a fekete-piros horror vacui, vagyis a műalkotás teljes felületét befedő szénrajzokkal. Ezek az alkotások tele vannak apró részletekkel és tartalommal, a lehető legkevesebb ürességet hagyják maguk után.  Ez a nyüzsgő részletgazdag világ még az e világihoz, az itt és most fizikai valónkhoz köthető. Fölöttük a ritmikusan kifeszített hajók, melyek rattan és papír megmunkálásából nyerték el végső formájukat.

Méry Beáta képzőművész a Világok között-átutazóban c.kiállításán a Limes Galériában
Méry Beáta képzőművész a Világok között-átutazóban c.kiállításán a Limes Galériában.

 

A tér következő beosztásában a vizesbázisú olajjal megfestett képek és a viaszos batik festmények foglaltak helyet. A jávai batik technika egy olyan grafikai technika, ahol írókával visszük fel a viaszréteget, egy szín egy réteg. Ez időigényes folyamat, ahol a világos színtől haladunk a legsötétebbig. A jávai batik természetes alapanyagú festékeket használ, Méry Beátánál az indigó és a fakéreg dominált.

A kiállítótérben lassan lépkedünk a kitapintható, az anyagtól sokkal elszakadóbb világ felé, mellőzzük a buja, mindent beborító formát és egy letisztult geometrizáló objektumhoz jutunk. A Katonatemplom szentélyében kapott helyet a venyigéből készült Lépcsős Szentély.

A Lépcsős Szentély formailag már egy letisztult geometriai alakzat. Ebben a térben egyedül maradtunk ezzel a „testtel”. Az objektum körbejárható, rajta egy ajtóval, ami arra késztette a látogatót, hogy nyissa ki a szentély bejáratát, lépjen be és töltsön időt a belsejében.  A kevés férőhelyes szentély belső része esélyt teremtett az ember számára az egyedül eltöltött idő megélésére. Ennél a szintnél letisztul, egyszerűsödik a világképzetünk, magunkra maradunk.

Mandorla ábrázolás. Szimbolikája összekapcsolódik az isteni fény, a transzcendencia és a spirituális hatalom kifejezésével.
Mandorla ábrázolás. Szimbolikája összekapcsolódik az isteni fény, a transzcendencia és a spirituális hatalom kifejezésével.

 

Méry Beáta egy lírai történetet mesélt el a Világok között – átutazóban című kiállításával, ami végső soron kétféle utazásról szólt: egyrészt egy fizikairól, ami időről időre Magyarország és Indonézia között zajlik le, és egy belső párbeszédről, ami a művész saját megéléseit és tapasztalatait szintetizálja.

A jávai emberek hiedelmei szerint minden természeti tárgynak és jelenségnek lelke van. A hegyek, folyók, fák és más természeti elemek gyakran lakóhelyei a szellemeknek, akiket tisztelni kell. Úgy tűnik, Méry Beáta nemcsak az Indonéz szigetvilág mitikus alakjait tiszteli, de a magyar népmesék és népdalok világát, alakjait és hagyományait is, éppúgy, mint a római katolikus dogmákat.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/23. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.