2020. február 26., 07:50

Szülőföldem, a Felvidék – tárlatnyitó nagyböjti lelkületben

Vándorútja utolsó állomására, a komáromi Csemadok Galériába ért február 25-én a felvidéki tájak sokszínűségét, szépségeit bemutató és a szülőföld szeretetéről árulkodó fotókiállítás. A másutt Szülőföldem, a körút utolsó helyszínén pedig Szülőföldem, a Felvidék címmel bemutatott 24 mű felét 8 alkotójuk felajánlotta a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek. Azokat majd a március végi tárlatbontás után árverésen értékesítik, a befolyó összeget pedig a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására fordítják.

Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A tehetséges diáklány, Gaál Eszter bevezető zongorajátéka után Stubendek László, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke üdvözölte a jelenlevőket, köztük Nagy Tivadart – a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFV) helyi alelnökét, Csémi Szilárdot, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) ügyvezető elnökét és a három megjelent alkotót: Peczár Károly tárlatkurátort, Horesnyík Ervint és Oriskó Norbertet.

Hangsúlyozta:

megnyitójuk időpontját szándékosan a hamvazószerdát megelőző délutánra időzítették, hiszen a nagyböjti időszakban felettébb szükségünk van a lelki táplálékra, s a szülőföld üzenetével vándorló fotósokhoz hasonlóan ilyentájt mi is nyitottabb lélekkel fogadjuk be a valódi értékeket.

Végül megjegyezte:

a szülőföldünk iránti szeretetünket azzal is kifejezhetjük, ha február 29-én, szombaton elmegyünk szavazni, s voksainkkal magyar képviselőjelölteket is besegítünk a parlamentbe.
Szülőföldem, a Felvidék – tárlatnyitó nagyböjti lelkületben
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt követően Peczár Károly mutatta be a szemgyönyörködtető tárlatanyagot. Elmondta:

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt EP-képviselője 2018 októberében rendezett fotókiállítást a brüsszeli Európa Parlament épületében, ahol azt Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg. A kiválasztott nyolc tehetséges műkedvelő hazai fotós vászonra nyomtatott munkáinak közszemlére tételével nem csak a Felvidék természeti kincseire, hanem az őshonos kisebbségek helyzetére is fel akarták hívni a politikusok és az újságírók figyelmét. Tették ezt az I. világháború befejezésének centenáriumán, rámutatva, hogy Európának százéves adóssága van a kisebbségbe kényszerített felvidéki magyar közösséggel szemben, ugyanis a közösség jogérvényesítése mindmáig megoldatlan, s azzal mielőbb uniós szinten kellene foglalkozni.

A kurátor kijelentette: az egy hölgy és nyolc férfi alkotóban az a közös, hogy mindnyájan nyitott szemmel, fényképezőgéppel járnak-kelnek, miközben kedvenc hobbijuknak hódolnak: lencsevégre kapják az érdekesnek vélt tájakat, épületeket, embereket...

Nos, az egyetlenre tervezett kiállításból végül öt lett,

mivel azt később a galántai Hotel City konferenciatermében, a Pozsonyi Magyar Intézetben, a nagymegyeri volt zárdaiskolában található Fészek Ifjúsági Központ galériájában, végül pedig a komáromi Kossuth téri galériában is bemutathatták.

Csémi Szilárd a megalakulásának 30. évfordulóját idén ünneplő SZMCS nevében háláját fejezte ki az alkotóknak nagyvonalú felajánlásukért. Kifejezte reményét, hogy a tavasz folyamán eladásra kerülő művekből befolyó összegből több szegény gyermek nyári táboroztatása válik lehetővé.

Szülőföldem, a Felvidék – tárlatnyitó nagyböjti lelkületben
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül Nagy Tivadar fotóművész méltatta a nívós, sokszínű válogatást, amelyet a bő 60 éves, sokszoros díjnyertes helyi Helios Fotóklub több tagja is megtekintett. Bemutatta a 28 és 78 év közti, Felvidék-szerte élő alkotókat, akik között az informatikustól kezdve, a közgazdászon át a tanárig többféle foglalkozás képviselői megtalálhatók, név szerint:

Torma Szabina, Horváth Károly, Peczár Károly, Duray Zoltán, Horesnyík Ervin, Mészáros Lajos, Oriskó Norbert és Szemán Viktor.

E munkáik tehát csoportos tárlaton utoljára Komáromban láthatók, s némelyek majd az SZMCS későbbi online árverésén meg is vásárolhatók.

Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.