2022. március 3., 08:57

Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában

Nem csak színekben, hanem témákban és üzenetekben is gazdag az a kiállítás, amely az Amatőr Képzőművészeti Spektrum elnevezésű országos verseny 59. évfolyamának komáromi járási fordulójába benevezett művek javát tartalmazza. Érdemes megtekinteni a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli részletén március 18-ig látható tárlatanyagot.

 Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában
Galéria
+14 kép a galériában
Kiss Tibor-emlékkiállítás a folyosón
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A pozsonyi székhelyű Nemzeti Közművelődési Intézet a kulturális minisztérium megbízásából hirdette meg az Amatőr Képzőművészeti Spektrum elnevezésű verseny 59. évfolyamát. Annak a komáromi járási fordulójára 37 műkedvelő alkotó 101 művet küldött be, amelyeket a Szabó Csekei Tímea (elnök), Szalai Golasz Tímea és Richard Aradský összetételű zsűri értékelt. Összesen 15 díjat és 10 elismerő oklevelet adományoztak, valamint gazdára talált a szakmai zsűri és a főszervező Komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatójának egy-egy díja is. A díjazott művek továbbjutottak a kerületi fordulóba, amelyre június elején Nagytapolcsányban kerül sor.

 Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában
A Szabó Csekei Tímea (elnök), Szalai Golasz Tímea és Richard Aradský összetételű zsűri értékelt
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

E járási fordulóba sokan beneveztek, köztük voltak új és visszatérő versenyzők is. A külön-külön kategóriában induló 15-25 éves és 25 év feletti nevezőket is festészet, rajz és grafika, valamint téralkotás alkategóriába sorolták. Továbbá a „kortalan“ kategóriába digitális és experimentális műveket is lehetett küldeni.

„Sok alkotótól meglepően szép, színvonalas munkák érkeztek. Az alkotások technikáját, témáját tekintve is változatos anyagot kellett értékelnünk. Azok a művek, amelyeknél hiányoltuk az egyéni, átütő üzenetet, mondanivalót, nem kerültek be a válogatásba. Arra azonban ügyeltünk, hogy minden pályaművet beküldő 1-1 alkotással képviselve legyen a tárlaton, lehetőséget kapjon a bemutatkozásra, hiszen ezzel is alkotásra ösztönözzük a művészetek iránt aktívan érdeklődőket. Színekben, témákban gazdag kiállítás született...“ – véli Szabó Csekei Tímea művészettörténész, a zsűri elnöke.

 Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában
A komáromi Kolozsi Tímea, a 15-25 éves festők-kategória díjazottja két zsűritaggal
Fotó:  Komáromi Regionális Művelődési Központ

Az idei tárlattal a tavaly télen elhunyt Kiss Tibor (1943 - 2021) naiv festőre is emlékeztek, hiszen az ő művei minden évben a kiállítás üde színfoltjainak számítottak. Ráadásul az országos versenyeken is több mint egy évtizeden át, minden évben képviselte a Komáromi járást, s azokról díjakkal tért haza.

„Mindig a saját útjait járta. A művei tiszták, kivételesek és – izmusmentesek. Főleg az ifjúkori emlékeit, Komárom gyönyörű zugait, a hétköznapi embereket, a falusi életet, a tájat vagy a virágcsendéletet festette. Alkotómunkájában az egész család, de főleg az unokája támogatta, aki a kezdetektől bíztatta, ihlette őt. Kiss Tibor életművével, művészetével, világszemléletével, bölcsességével és kedves humorával a Komáromi Regionális Művelődési Központ munkatársaiban és a tárlatlátogatókban örökre mély nyomot hagyott“ – olvasható az emlékére a kiállítási terem bejáratánál megrendezett mini tárlaton.

 Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában
Az idei tárlattal a tavaly télen elhunyt Kiss Tibor (1943 - 2021) naiv festőre is emlékeztek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A lelkes szervezők e szemle évenkénti megrendezésével fontos küldetést vállaltak fel, s remélhetőleg semmi sem gátolja meg azt, hogy 2023-ban megvalósulhasson a jubileumi 60. évfolyam...

 Színpompás Komáromi Art Spektrum 2022 a komáromi Zichy-palotában
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.