2021. december 3., 14:10

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán - KÉPEKKEL

Hagyományteremtő céllal, idén ősszel első alkalommal hirdetett rajzpályázatot a felvidéki Mária Rádió Mirjam. A kiírást nagy érdeklődés övezte: 4 témakörben közel 250 művet küldtek be az óvodások, valamint a további kategóriákba sorolt alap- és középiskolások – mondta el a Ma7-nek Szabó Zsolt, a rádió elnöke.

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Galéria
+6 kép a galériában
A szent családdal Betlehemben
Fotó: Mária Rádió Mirjam

„A Szentlélek sugallta, hogy jó lenne, ha meghirdetnénk egy rajzpályázatot, aminek az ötlete a munkatársaim tetszését is elnyerte.

Miután pontosítottuk a tervünk részleteit, 2021. november 21-i határidővel, 5 kategóriában (óvoda, alsó tagozat, felső tagozat, középiskola, speciális iskola) kiírtuk a pályázatunkat.

A következő témakörökben lehetett nevezni: 1. Szent József, a családapák példaképe (karácsonyi ünnepkör, portré, kép a szent családról stb.), 2. Esterházy János keresztény magyar mártír politikus (portré, „önfeláldozás” stb.), 3. gróf Széchenyi István, a „hídember”, a haladó technikai gondolkodás úttörője (portré, Széchenyi híd, Széchenyihez köthető technikai újítások stb.), 4. Regnum Marianum – Mária országa (portré, templomok, kegyhelyek, kegyképek, tájkép, neves magyar vonatkozású épületek Szlovákiában, természet szépségei)“ – tájékoztatott az interjúalanyunk.

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Lélektöltő hangulatban a művek értékelésekor
Fotó:  Mária Rádió Mirjam

Közös nagy sikernek nevezte azt, hogy a Felvidék különböző tájairól meglepően sok, közel 250 színvonalas, szeretetet sugárzó rajzot és festményt küldtek be a nevezők.

„Emiatt az 5 tagú zsűrinek (tagjai: Farkas Veronika – a Limes Galéria igazgatója, Lépes Lóránt – a Mária Rádió műsorigazgatója és annak elnöke, Szabó Zsolt, továbbá Jókai Éva - a helyi Jókai Mór Alapiskola rajztanára és Győri Andrea, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola pedagógusa) a november 26-i értékelés során nagyon nehéz dolga volt. A nívó miatt 58-ra növeltük a díjazott művek számát. Azok készítőit majd oklevéllel, információs magazinnal, Mária Rádiós kulcstartóval, logós örökíróval és Bibliával jutalmazzuk.

Úgy döntöttünk, a többiektől sem vesszük el a sikerélményt, vagyis hozzájuk is eljuttatjuk a köszönőlevelünket, továbbá egy-egy magazinunkat és kulcstartónkat.

A díjazottak értesítését és az ajándékok postázását a következő hetekben végezzük, hogy azokat a karácsonyi ünnepek előtt mindenki megkaphassa“ – ecsetelte a további részleteket.

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Szebbnél szebb portrék is készültek...
Fotó:  Mária Rádió Mirjam

Hozzáfűzte: e rajzpályázat fő célja az volt, hogy annak jóvoltából még több család megismerje a Mária Rádiót, illetve az alkotómunka még közelebb hozza egymáshoz a gyermekeket, a fiatalokat, a szüleiket és a pedagógusaikat. „Jóleső érzéssel tölt el minket a tény, hogy e cél érdekében sikerült mozgósítanunk a hazai magyar oktatási-nevelési intézményeket. Egyúttal hálás köszönet mindenkinek, akik bekapcsolódtak e pályázatba, valamint az őket motiváló-segítő szülőknek és pedagógusoknak is!“

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Az egyik derűt sugárzó életkép
Fotó:  Mária Rádió Mirjam

A bíráló bizottság tagjainak megegyezése alapján az összes művet kiállították a komáromi Limes Galériában, ahol azok a látogatók számára az országzár után lesznek szemrevételezhetők.

„Eredetileg mára terveztük a kiállítás nyilvános megnyitóját a Limes Galéria emeleti Dúdor István-termében, ahová a kis alkotókat és a családtagjaikat is meghívtuk volna. Az esemény kényszerű elhalasztása miatt online tárlatvezetésre kerül sor, vagyis a tárlatról készülő videó-felvételünk majd a következő hetekben lesz megtekinthető a www.mariaradio.sk honlapunkon. Azt is fontolgatjuk, hogy e szép tárlatanyagot 2022-ben még egyszer közszemlére bocsátjuk azért, hogy esetleg a távolabb élők családostul is megtekinthessék azt. Úgy gondoljuk, minden nevezőt büszkeséggel tölthet el a tény, hogy a művét kiállították a jeles Limes Galériában, s a kiállításon majd emlékfotókat is készíthetnek! – fejtette ki Szabó Zsolt.

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Eredetileg mára tervezték a kiállítás megnyitóját a Limes Galéria emeleti Dúdor István-termében.
Fotó:  Mária Rádió Mirjam

Végül azt is elárulta, hogy a nagy érdeklődés hagyományteremtésre sarkallta a pályáztat kiíróit: ezentúl majd minden ősszel szeretnék meghirdetni a rajzpályázatukat, amely témakörein időről időre változtatnak.

Szeretetet sugárzó művek garmadája a Mária Rádió Mirjam rajzpályázatán
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.