2019. február 16., 12:02

Sarki fény járja át a Limes Galéria emeletét

Aurora Borealis – Sarki fény címmel nyílt meg a tardoskeddi Tóth Ferenc különös hangulatú fotókiállítása február 15-én a Limes Galéria Dúdor István-termében. A világszerte sok díjjal elismert, autodidakta fotográfus több országban kapta lencsevégre a misztériummal övezett jelenséget. Annak okait a tárlatnyitón Dorotovič Iván, az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló Megfigyelési Osztályának vezetője ismertette.

Sarki fény
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató üdvözlő szavai után AZSF Holop Ferenc fotográfus, a komáromi Helios Fotóklub elnöke mutatta be a krisztusi korba lépett alkotót. Beszédét egy odaillő Gogol-idézettel kezdte: „Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését“. Hangsúlyozta: amióta ember él a Földön, azóta él bennünk az önkifejezés vágya, szándéka. Önmagunk és mások örömére alkotunk.

Megtudtuk: Tóth Ferenc civil foglalkozása zenetanár – tanulmányait a pozsonyi egyházi konzervatóriumban és a dániai Aalbor állami konzervatórimában végezte. Közel 12 éve gitárt és kamarazenét oktat az érsekújvári zeneiskolában. 2011 óta foglalkozik a fotózással, könyvek és saját tapasztalatok által fejlődik.

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

„Közel állnak hozzám a szomorú és mélyérzésű témák: emberi sorsok, élet és halál, természet. Szeretem, ha egy fotó hatással van rám. Teljes mindegy, hogy pozitív vagy negatív, a lényeg az, hogy valamilyen érzést váltson ki belőlem“

– vallja.

Ő tehát a fotográfián keresztül fejezi ki álmait, mondanivalóját és csillogtatja meg tehetségét. Művei az utóbbi években világszerte több nemzetközi versenyen arattak nagy sikert, amit a díjai és az elismerő oklevelei is bizonyítanak. A környező országokon kívül megmérettette magát Argentínában, Ukrajnában, Norvégiában, Spanyolországban, Omanban, az Egyesült Államokban, Nepálban és Indiában. Fotói neves magazinokban, így a National Geographic-ban, a Foto Magazinban és a Foto Arte-ben is megjelentek. A zenélésen, fotózáson és utazáson kívül költészettel és kriminálpszichológiával is foglalkozik.

A Limes Galériában március 24-ig látható kiállításának címe: Aurora Borealis - Sarki fény, melynek elnevezése Galileitől származik. Nevét a római hajnalistennő, Aurora nevéből alkották, a borealis jelentése északi. A Déli-sarkon Aurora Australis (jelentése: déli) névvel illették e lenyűgöző jelenséget.

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

„E kiállítás fotóin tökéletesen megfigyelhető a sarki fény, melynek formája állandóan változik, gyakran függönyre, ívelt szalagra vagy sugaras szerkezetű kozmikus térre emlékeztet. Legjobban a sötét égen, hosszú sarki éjszakákon figyelhető meg“ –

fejtette ki Holop Ferenc. Hozzátette: régen szellemek megjelenésének tulajdonították a furcsa fény létét.

„A sarki fényt intenzív Nap-tevékenység okozza. Leggyakrabban októbertől áprilisig a pólusok környékén észlelhető, de fokozott intenzitás esetén akár az Egyenlítő környékén is megfigyelhető. Szlovákiában 1989-ben és 2003-ban észleltük, kevésbé látványos formában, mint ahogy a pólusokon fordul elő. Az történik, hogy a Nap-kitörések után két-négy nappal az elektromosan töltött részecskék felgerjesztik az oxigént és a nitrogént. Zöldes-sárgás-vöröses színben az oxigén fénylik, a kékes és ultraibolya szín pedig a nitrogén fénye. E jelenség időtartama pár perc, de akár több óra is lehet“ – magyarázta Dorotovič Iván.

Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Végül Tóth Ferenc portálunknak elmondta: két aktuális kedvenc művének az Izlandon fotózott hajó- és a több évtizeddel ezelőtt lezuhant repülőgéproncs számít. Idén még szeretne eljutni Erdélybe, hogy közelről medvéket fotózzon, valamint Lappföldre és a Szahara-sivatagba, ahol további látványosságokat kapna lencsevégre. Elárulta: mindez „csak“ az anyagiak függvénye. Vászonra nyomtatott, festmény hatású fotóit árusítja, s az azokért kapott pénzt az utazásaira költi. A közeljövőben a csernobili atomkatasztrófa térségében készített fotósorozatát is szeretné bemutatni Komáromban.

A kiállítás megrendezését a Bethlen Gábor Alap, a Kultminor, Komárom város és a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete támogatta. A megnyitó ünnepségen közreműködött Gerencséri Viktor gitártanár.

Sarki fény
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.