2021. október 8., 19:46

Rodin egy elfeledett Napóleon-mellszobrát árverezik el Hongkongban

Auguste Rodin (1840-1917) egy elfeledett Napóleon-mellszobrát árverezik el szombaton Hongkongban, a szervező aukciósház reményei szerint 70-90 millió hongkongi dolláros leütési áron.

Újra megtalált szobor
Mallory Mortillaro és Rodin Napóleon-büsztje
Fotó: Facebook

A carrarai márványból faragott büsztöt 2014-ben találták az Egyesült Államokban, az egyik New York-i elővárosban, Madisonban, ahol 80 éven át volt kiállítva anélkül, hogy bárki tisztában lett volna az eredetével.

Abban az évben egy egyetemista lányt bíztak meg azzal, hogy készítsen leltárt a városházán található tárgyakról, és a 22 éves Mallory Mortillaro figyelt fel az A. Rodin szignóra a mellszobor hátoldalán. 2015-re sikerült igazolni, hogy az Enveloppé dans son reve (Álmaiba burkolózva) feliratot viselő, Napóleont nem túl realistán ábrázoló büszt a nagy francia szobrász alkotása.

Művészettörténészek feltételezik, hogy a művész Napóleon halotti maszkjának felhasználásával és a császár egy hasonmásának segítségével formázta meg a büsztöt, hasonlóan ahhoz, ahogy Balzac esetében is tette.

A művet eredetileg egy neves New York-i ügyvéd, John Woodruff Simpson felesége rendelte 1904-ben, a pár Rodin első tengerentúli mecénásai közé tartozott. Az asszony azonban nem bírta kivárni, míg elkészül a szobor, ezért azt végül egy másik amerikai, a műgyűjtőnő egy gazdag barátja, Thomas Fortune Ryan vásárolta meg a szobrásztól 1909-es meudoni látogatása alkalmával.

A műgyűjtő halála után, 1933-ban a szobrot egy újabb műgyűjtő, Geraldine Rockefeller Dodge vette meg, aki azt az elhalálozott fia emlékére emelt Hartley Dodge Memorialban, a későbbi madisoni városházán helyezte el.

A Sotheby's arra számít, hogy az ázsiai műgyűjtők nagy lelkesedéssel licitálnak majd Rodin e figyelemre méltó alkotására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.