2018. június 15., 19:29

Restaurálja gyűjteményének óráit a Rozsnyói Bányászati Múzeum

Restaurálja a gyűjteményében található régi, nagyrészt a 19. század második és a 20. század első feléből származó órákat a Rozsnyói Bányászati Múzeum.

ora02.jpg
Fotó: banmuz.sk

Az órák nagy része a 19. és a 20. századból való, de akad köztük a 18. századból származó francia darab vagy a 19. század eleji állóóra is. Összesen 27 órát érint a projekt, amelyre a Művészeti Alap (FPU) dotációs rendszeréből nyert támogatást a múzeum.

„Akad közöttük a ritkább Biedermeier óráktól kezdve az egyszerűbb, de nagyon ízléses vidéki órákig minden. A gyűjtemény darabjainak felújításához sikerült megtalálnunk a lehető legjobb szakembert a rimaszombati Herczeg Tamás személyében. Az órásmester, aki nemcsak európai országokban, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is szerzett tapasztalatokat, az ilyen ritka darabokra szakosodott” – tájékoztatott Martin Kováč, a Rozsnyói Bányászati Múzeum kurátora.

Mint kifejtette, a huszonhét órából csak tízet lehetséges teljesen restaurálni és működőképes állapotba hozni. „A többi esetében a mechanizmus már nem eredeti, így a befektetett munka és az alkatrészek nem lennének arányban a felújítás utáni értékükkel” – magyarázta Kováč hozzátéve, így ezeket csak felújítják. „Ennek ellenére győzelemnek tartjuk ezt a projektet, amelynek köszönhetően megmenthetjük történelmünk egy részét” – jegyezte meg.

A felújított órákat a Rozsnyói Bányászati Múzeumban láthatja majd a közönség, egy időszakos kiállítás keretében vagy az állandó történelmi-néprajzi kiállítás részeként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.