Reneszánsz metszetek a Szépművészeti online katalógusában

hirek.sk 2012. július 11., 14:00
BUDAPEST. Több mint 4600 olasz és francia reneszánsz metszetet tartalmaz a Szépművészeti Múzeum által megjelentetett első online katalógus.

A nemzetközi gyakorlathoz csatlakozva, a Szépművészeti Múzeum történetében először online katalógusban publikálja a gyűjteményében fellelhető műtárgyakat. A napokban megjelent angol nyelvű internetes katalógus a Szépművészeti mintegy 4600 művet számláló olasz és francia reneszánsz metszetkollekcióját öleli fel, így először válik megismerhetővé az intézmény 100 ezer lapot őrző gazdag metszetgyűjteményének egy teljes része - tájékoztatta az MTI-t szerdán a múzeum.

A közlemény szerint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült, az intézmény két kurátora, Kárpáti Zoltán és Seres Eszter által írt katalógus a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik.

Napjainkban a világ vezető múzeumai nagy gondot fordítanak arra, hogy gyűjteményeik minél szélesebb közönség számára hozzáférhetővé váljanak. Korszerűségén túl egy online katalógus használata lényegesen egyszerűbb, a benne foglalt információk gyorsan és sokféle módon kereshetők, tartalma könnyen és rendszeresen frissíthető. A könyvek kisméretű, többnyire fekete-fehér reprodukcióival szemben pedig a művek nagyfelbontású, színes képeken tanulmányozhatók - emlékeztet a múzeum közleménye.

A Szépművészeti metszeteinek feldolgozására tett egyetlen korábbi kísérlet Térey Gábor nevéhez fűződik, akinek egy évszázaddal ezelőtt megjelent leíró lajstroma mindössze a gyűjteményben található művek számát regisztrálta művésznevek szerint.

Az olasz és francia reneszánsz metszetek katalógusa elsősorban a hazai és nemzetközi szakma számára készült, webes publikálása azonban lehetőséget nyújt a művek szélesebb körű bemutatására is. Így nemcsak általános szakmai referenciaként használható, de eleget tesz a múzeum azon közgyűjteményi feladatának is, hogy az itt őrzött kulturális javakat a szakmán kívül az egyetemi oktatás és a nagyközönség számára is elérhetővé tegye - hangsúlyozza közleményében a Szépművészeti Múzeum.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS