2021. március 1., 20:00

Rajzpályázattal hangolódjunk a közelgő nemzeti ünnepünkre!

A Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a '48-as hősökért március 15. alkalmából, az 5-18 éves korosztály számára idén 11. alkalommal hirdette meg közkedvelt rajzpályázatát. Az érdeklődőknek még egy hetük van arra, hogy ötletes, kreatív rajzokat készítsenek a Gábor Áron „...Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!“ témában.

Galéria
+1 kép a galériában
Tárnok Tünde segítőtársaival egy korábbi kecskeméti díjkiosztó ünnepségen
Fotó: Alapítvány a '48-as hősökért

„Az idei pályázat témája Gábor Áronhoz, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hősiesen helytállt tüzértisztjéhez és ágyúöntőjéhez kötődik. Azért, mert ha azt majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor Kecskemét jellegzetes szecessziós épületében, a Cifrapalotában először lesz megtekinthető az egyetlen Gábor Áronhoz köthető korabeli ágyú, amelyet a Székely Nemzeti Múzeum kölcsönzött a Kecskeméti Katona József Múzeumnak. A becses kiállítási tárgyat pedig majd jól kiegészítik a szép rajzok“ – mondta el a Ma7-nek az észak-komáromi származású Tárnok Tünde, a magyarországi Alapítvány a '48-as hősökért kuratóriumi elnöke.

Rajzpályázattal hangolódjunk a közelgő nemzeti ünnepünkre!
Felvidéki résztvevők egy korábbi díjkiosztáson
Fotó:  Alapítvány a '48-as hősökért

Örömmel nyugtázta, hogy az átmeneti távoktatás ellenére már eddig is nagy érdeklődés mutatkozott az újabb pályázatuk iránt.

„Nagy meglepetésünkre a járványhelyzetben sem csökkent a pályázatunk iránti érdeklődés, csak annyi változott, hogy ez alkalommal a korábbinál több egyéni pályázónk van. Az előző években ugyanis inkább egy-egy pedagógus osztályonként gyűjtötte össze és küldte el nekünk a pályaműveket. Felvidéki magyarként nem titkolom az amiatt érzett örömömet, hogy már több mint száz pályamunkát kaptunk Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről, Komáromból, Dunaradványról, Hetényből...Tavaly összesen 300 feletti volt a felvidéki pályázók száma, s közülük ötvenet díjjal is jutalmaztunk. Akkor kiugróan sok fantáziadús rajz érkezett Tanyról, Hetényből, Marcelházáról, Dunaradványról és a komáromi Munka Utcai Alapiskolából. Továbbá összmagyar versenyről lévén szó, ugyancsak örültünk a vajdasági és erdélyi alkotásoknak is“ – árulta el interjúalanyunk.

Azt is megtudtuk, hogy az idei háromtagú zsűriben rajta kívül a Cifrapalotát képviselő Szabóné Bognár Anikó és Obbágy Tiborné óvodapedagógus-intézményveztő foglal helyet. A pályázók által alkalmazott technika idén is szabadon választható, és külön-külön kategóriába tartoznak az óvodások, továbbá az 1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztályosok, valamint a középiskolások. A munkák beérkezési határideje 2021. március 8., az eredményhirdetésre pedig 2021. március 15-én kerül sor.

„A megszokott eredményhirdetés helyett előbb virtuális kiállítás formájában, az alapítványunk és az említett múzeum facebookos oldalán tesszük közzé a díjazott munkákat, az alkotóik névsorával együtt. Ha pedig majd a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor az alkotásokat a Cifrapalotában megrendezendő kiállításon is szemrevételezni lehet. Természetesen, levélben is értesítjük a díjazottakat. Két évvel ezelőtt egy kisbusznyi felvidéki résztvevő jött a kecskeméti díjátadó ünnepségre. Sajnos, tavaly már csak virtuális eredményhirdetésre kerülhetett sor, és több felvidéki iskolába személyesen vittük el az okleveleket, könyvjutalmakat és ajándékutalványokat. Sosem limitáljuk, hogy kategóriánként hány pályázót jutalmazhatunk. Akár több 1-3. helyezettünk is lehet, másoknak pedig mindig különdíjakat adunk. Sőt, a legtöbb pályaművet beküldő intézmény is különdíjban részesül! A lényeg az, hogy valamennyi ötletes, szép pályamunka készítője jutalmat kapjon“ – magyarázta Tárnok Tünde.

Rajzpályázattal hangolódjunk a közelgő nemzeti ünnepünkre!
Páran a korábbi felvidéki díjazottak közül
Fotó:  Alapítvány a '48-as hősökért

Hangsúlyozta: a pályamunkák nem csak postai úton, hanem Juhász Brigitta felvidéki koordinátoron keresztül is eljuttathatók a rajzpályázat kiíróihoz. Mivel az ő telefonszáma tévesen jelent meg a verseny plakátján, azt itt helyesen közöljük: 0918 076 477.

Végül arról szólt, hogy az összmagyarság egyik legjelentősebb nemzeti ünnepe közeleg, amikor a szabadság oltárán akár az életüket is feláldozó hőseinkre emlékezünk. Annak megünneplése családi körben is nagyon fontos: „Évközben is, de március 15-én az oktatási intézményekben és családi körben fokozottan kell foglalkozni a jeles történelmi események felidézésével, s a gyerekek elé jó példaként állítandók a nemzeti hőseink. A mi rajzpályázatunk is azt a célt szolgálja, hogy az ovisok és a diákok a saját életkoruknak megfelelően foglalkozzanak e témakörrel, gyarapítsák a vonatkozó ismereteiket, erősítsék a nemzettudatukat, s már mindezzel is sokat nyernek“.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.