Rádiójáték-sorozat Hunyadi Jánosról

hirek.sk 2016. július 17., 08:59
BUDAPEST. A Kossuth Rádió délutáni Rádiószínházában Hunyadi János életéről szóló hangjátéksorozatot mutatnak be. Az alkotók a „törökverő” ifjúságát tíz részben dolgozták fel.

A Kossuth Rádió tízrészes rádiójátékkal tiszteleg Hunyadi János emléke előtt.  Bán Mór regénysorozata valós történelmi tényeken alapul. A hangjáték alapjául szolgáló kötet a Hunyadi család, elsősorban Hunyadi János életét dolgozza fel. A rádiójáték cselekménye pergő, a regény kalandos világát adja vissza, egyaránt alkalmas a kiskamaszok és a felnőttek figyelmének megragadására. A készítők a fordulatokban gazdag történetet érdekes technikai megoldásokkal tették érzékletesebbé. Az elbeszélő - Papp János - a mohácsi csatát is megjárt öreg hadfi, a távoli múlt ködébe vesző sorsok, események krónikása. Elbeszéli Hunyadi János fiatalságát, valamint felmenői, a havasalföldi kun-kenéz Csorba és fia, Vajk, sorsát, akik Erdélyből menekültek Zsigmond magyar király szolgálatába. Ez a történet - egy hadi dicsőségben gazdag korszak felidézésével – a hallgató nemzeti büszkeségét is táplálja.

Vlad herceg alakján keresztül, aki a Hunyadiak vérrokona volt, az epizódokban hátborzongatóan szuggesztív fantasy–világ jelenik meg.

A felcsendülő lovagkori zene, az elhangzó népdalok és a reneszánsz muzsika - Horváth János zenei szerkesztőt dicséri - hűen szolgálja a cselekményt, és fokozza a szöveg sejtelmes, néhol félelmetes hangulatát.

A stúdiómunka feszített ütemben zajlott” – jegyzi meg a kötetet rádióra alkalmazó Horváth Péter, aki egyben a rádiójáték rendezője is. – A felvétel jelentős szervezést igényelt, mivel a szinkronstúdiókhoz hasonlóan, a párbeszédek szereplői, általában nincsenek egyszerre jelen a helyszínen.”

Adás: 2016. július 18-29. között (Kossuth Rádió 13:05-13:30.)

Forrás: MTVA
0 HOZZÁSZÓLÁS