Óriási pénzcsomag a kulturális örökségvédelemre

2011. április 4., 15:01
POZSONY. Legkevesebb 144 millió eurót fordít az állam az épített örökség kincseinek megmentésére és felújítására 2011 és 2014 között - mondta hétfői sajtóértekezletén Daniel Krajcer kulturális miniszter. A tárcavezető bízik abban, hogy ez az összeg magasabb lesz.

A "megaprojektbe" keretében megújulhat több szakrális építmény, várkastély, és a várromok állagmegőrzésére is lehetőség nyílik. Ez  olyan nagyságrendű projekt, hogy a szaktárca összefogott a munkaügyi központtal is: munkát kínál a felújítások során az állástalanoknak. A 144 millió euró egyik részét a költségvetésből, másik részét uniós forrásokból, főleg a regionális operációs programból biztosítják.

A Kassa, Európa kulturális fővárosa 2013 elnevezésű projekt 70 millió euróban részesül. A városnak ebből az összegből kell majd fedeznie a Szent Erzsébet Székesegyház rekonstrukcióját. A nemzeti örökség tárgyi értékeinek védelme más forrásokból történik. Nagy összegeket csoportosítottak át az informatizációs operációs programból, például a dokumentumok és könyvek digitalizálására.

Daniel Krajcer kulturális miniszter szerint elérkezett az ideje annak, hogy a magánszektor is bekapcsolódjon a kulturáls örökségvédelembe. Meggyőződése, hogy a szlovákiai idegenforgalom fellendítését a kulturális értékek propagálására kell alapozni. Ötletével megkereste az idegenforgalom „kormányzati felelősét“,Ján Fíge¾ közlekedési minisztert, hogy közösen támogassák 10-15 millió euróval a turizmus fellendítését célzó vállalkozói programokat. A pénzt a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökségen keresztül juttatnák el a pályázókhoz.

Kövesse facebook oldalunkat is!