2023. május 26., 19:40

Nézetkülönbségekről és azok következményeiről: a Művészet című vígjáték bemutatóján jártunk

A Tóth Tibor színművész, a Komáromi Jókai Színház ex-igazgatója által négy éve működtetett The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem újabb nagyszerű, teltházas bemutatóján vehettünk részt május 25-én este, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán kialakított játéktérben. Yasmina Reza Művészet című vígjátéka, amelyet Hargitai Iván, a budapesti József Attila Színház művészeti vezetője  rendezett, legalább egy órára feledtette a gondjainkat, miközben a véleménykülönbségek sokszor beláthatatlan következményeiről is eltűnődhettünk.

Nézetkülönbségekről és azok következményeiről: a Művészet című vígjáték bemutatóján jártunk
Galéria
+1 kép a galériában
A Művészet három tehetséges szereplője festménymustra közben
Fotó: Drozd Milán

A sorrendben immár harmadik közös produkció szórólapján producerként feltüntetett Tóth Tibor felidézte, hogy 2019 őszén a Helló, náci! című Monoblock-kamaradarabjukban, amelyet Kovács Dániel Ambrus rendezett, az akkor még egyetemi hallgató Melecsky Kristófon (Jan) és diáktársán, Béhr László Istvánon (Rudi) kívül Majorfalvi Bálint (Erich), a Komáromi Jókai Színház volt színművésze szerepelt. Tavaly pedig másodikként a Komámasszony, hol a stukker? című Görgey Gábor-komédia következett - Tóth Károly (Cuki, az alvilágból), Béhr Márton (A Méltóságos), Melecsky Kristóf (K. Müller), Béhr László (Kiss, az intelektüel), Szebellai Dániel (Márton, a vidéki) szereplésével.

A Komámasszony, hol a stukker? című vígjátékot nyáron már 25. alkalommal játszhatjuk. Idehaza és Magyarországon is nagy sikert arat, kedveli a közönség. Május 29-én, a Színházi Olimpia keretében, Salgótarjánban mutatjuk majd be. A darabokat én szoktam kiválasztani, de mindig konzultálok az adott rendezővel, s együtt állítjuk össze a szereposztást

“ – mondta el a Ma7-nek Tóth Tibor. 

Nézetkülönbségekről és azok következményeiről: a Művészet című vígjáték bemutatóján jártunk
A próba egyik pillanata
Fotó:  Drozd Milán

Ahogy az előző, úgy a harmadik produkciójuk, a Művészet című  Yasmina Reza-vígjáték rendezője is Hargitai Iván, magyarra pedig Bognár Róbert fordította.

Én ezt abszurdba hajló komédiának tartom, aminek mindig időszerű a témája. Ebből korábban már láttam többféle előadást, s nagyon szeretem a darabot. Nem utolsó sorban nagyszerű kihívásnak is tartottam három ifjú színésztehetség számára.

Nos, a művészetről alkotott nézeteink és az ízlésvilágunk különbözni szokott. E mű arról szól, hogy a három nagyon jó barát egyike busás áron vásárol egy festményt. E lépése hatására csak azért majdnem tönkremegy hármójuk barátsága, mert e képről eltérő véleményt fogalmaznak meg. Ez az előadásunk részben a sznobizmusról, valamint az ízlésbeli és véleménykülönbségekről és arról is szól, hogy a bármillyen, akár etnikai vagy vallási jellegű nézetellentétek milyen könnyen tönkrevágnak emberi kapcsolatokat, régóta fennálló barátságokat“ – fejtette ki a producer. 

Az előadásukban a műgyűjtő orvost Marcot Béhr László István, a szókimondó Serge-t Balla Barnabás, a konfliktuskerülő Yvant pedig Melecsky Kristóf szabadúszó színművész alakítja. Az utóbbi két tehetség a Pozsonyi Színművészeti Egyetem negyedikes hallgatója. „A rendezővel együtt azért éppen rájuk esett a választásunk, mert típus tekintetében a legmegfelelőbbeknek bizonyultak e szerepekre“ – jegyezte meg az interjúalanyunk.
Nézetkülönbségekről és azok következményeiről: a Művészet című vígjáték bemutatóján jártunk
A verekedés után végleg oda a barátság vagy mégsem?
Fotó:  Drozd Milán

A mosolyfakasztó bemutatón végig úgy tűnt, hogy a közönség nagyon élvezte az előadást. Legnagyobbakat a burleszkbe hajló, lassított veszekedések – verekedések során hahotázott. „E mozgásszínházi és komikus elemekkel fűszerezett stilizáció beiktatása a rendező ötlete volt, amit örömmel fogadtam, mert nagyon feldobta az előadást“ – árulta el.

Aki legalább egy órára szeretne kiszállni a napi szélmalomharcból, az június 11-én 19.30 vagy június 25-én 19 órától is megnézheti a The Art legújabb produkcióját, amelyben mindhárom ifjú lubickol a szerepében, s belopja magát a nézők kegyeibe. Jegyek elővételben online az Egressy Béni VMK honlapján vagy a helyszínen kaphatók.

„Igény esetén Komáromban többször is színre visszük a Kisebbségi Kulturális Alap  (Kultminor) anyagi támogatásával létrehozott Művészetet, valamint több magyarországi meghívást is kaptunk. Az újabb pályázati ciklusban a továbbjátszásra is szeretnénk támogatást igényelni. Reméljük, hogy majd ismét sikerrel járunk...“ – zárta tájékoztatását Tóth Tibor. 

Nézetkülönbségekről és azok következményeiről: a Művészet című vígjáték bemutatóján jártunk
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.