Neves festő képét találták meg egy ráfestés alatt

muzsa.sk | MTI 2019. február 02., 13:14

Egy csekély értékűnek tartott festmény rejtette a másik Krisztus-ábrázolást.

Fotó: sothebys.com

Jan Sanders van Hemessen 16. századi flamand reneszánsz festőnek egy eddig ismeretlen Krisztus-ábrázolását fedezték fel egy más jellegű, ismeretlen alkotótól származó, egy évszázaddal későbbinek tartott, csekély értékű kép festékrétege alatt.

A művészettörténet előtt eddig ismeretlen festményt, amely a Krisztus mint diadalmas megváltó címet kapta közelmúltban történt újrafelfedezése után,

400 ezer dollárért (110 millió forint) árverezték el a Sotheby's szerda esti New York-i árverésén.

Az elrejtett remekművet ezen összeg csekély töredékéért vásárolta 2017 novemberében egy müncheni árverésen Dorothea Apovnik osztrák műkereskedő.

Az erősen elpiszkolódott Krisztus-képen, amelyet 2017-ben úgy adtak el, mint "itáliai iskolából származó, 17. századi" művet, főként a töviskoszorú keltette fel Apovnik gyanúját, de általában is az volt a benyomása, hogy

a festmény nem itáliai, hanem flamand eredetű lehet.

Gyanúja a restaurálás során beigazolódott, az elkoszolódott későbbi festékréteg alól "egy teljesen más jellegű, kiemelkedően jó állapotban fennmaradt, színpompás Megváltó-ábrázolás" került elő.

A kép hitelességét Peter van den Brink, az aacheni Suermondt Ludwig Múzeum igazgatója, Hemessen-szakértő is megerősítette.

Jan Sanders van Hemessen, aki talán 1500-ban született és 1566 körül halt meg, az itáliai reneszánsz stílusában alkotó németalföldi festők csoportjába tartozott

és jelentős szerepet játszott a zsánerfestészetben nagy vallási és világi jeleneteivel. Ismert volt remek portréiról és nagyformátumú, erős érzelmi kifejezőerejű emberábrázolásairól is. Évszázadok után felfedezett festménye is meglepi a szemlélőt már-már rikító színein kívül erős kifejezőerejével, a sebek majdnem eksztatikus bemutatásával.

0 HOZZÁSZÓLÁS