2018. november 15., 17:03

Nemzetközti Magyar Fotószalon Léván

November 14-én a lévai Reviczky Házban nyitották meg a 2002-ben alakult Magyar Fotóművészek Világszövetsége által megálmodott XVIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon kiállítását.

Magyar Fotószalon
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Sedliak Pál

A tárlatot fogadó társulás nevében a kiállításokért felelős projektmenedzser, Péter József köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a Magyar Fotóművészek Világszövetsége alelnökének.

„Nem nemzetközi, hanem nemzetközti, tehát magyarok közti. Az alkotók a világ bármely részéről küldhetnek képeket, csupán az a feltétel, hogy a fényképész magyar nemzetiségűnek vallja magát” – beszélt Nagy Tivadar a kiállítás megnevezéséről, majd szót ejtett a nevezési feltételekről is: „Az általános (színes, monokróm) kategória mellett a világszövetség most is nagy hangsúlyt helyezett a magyarság hagyományainak és népi kultúrájának a bemutatására. Ebben az évben a Mátyás király és kora mellett a Trikolor nevű kategória szerepelt. A negyedik tárgykör – a tavalyi Sörömre fel! után – ezúttal a Vásárolunk! címet kapta.”

Fotó:  Sedliak Pál

Az idei tárlatra – rekordnak számító – 114 alkotó küldte el fényképeit. A több mint 1200 fotó Franciaországból, Romániából, Szerbiából, Magyarországról és Szlovákiából érkezett. A szakmai zsűri (Kincses Károly fotótörténész, Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, Ádám Gyula fotóművész, Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója) ezek közül 240-et ítélt kiállításra alkalmasnak. Megtalálható köztük öt szlovákiai szerző húsz fényképe is. A legjobbnak ítélt idei képeket egy katalógusban is közreadták.

A négy kategória közül kettőben felvidéki siker született. A vándorkiállítás lévai megnyitóján részt vett mindkét győztes alkotó: az érsekújvári Toldi Zoran és a martosi Sedliak Pál is, kiegészülve a lévai fényképésszel, Mészáros Lajossal.

Mészáros Lajos (balra) és Nagy Tivadar
Mészáros Lajos (balra) és Nagy Tivadar
Fotó:  Sedliak Pál

A Reviczky Ház termében elhelyezett 43 képből álló válogatás december 4-ig minden hétfőn és szerdán 14–17 óra között, valamint a rendezvények alkalmával tekinthető meg.

Magyar Fotószalon
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.