2023. október 29., 10:10

Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban - KÉPEKKEL

Idén is megérkezett a világ egyik legnívósabb fotópályázatának nyertes anyaga a Nemzeti Múzeumba. Ezúttal szeptember 20. és november 5. között 20 ország fotóművészének 150 fotója látható a magyar fővárosban.

maiupol
Galéria
+2 kép a galériában
J. Maloletka: Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen
Fotó: Zsebik Ildikó

A World Press Photo - kiállítás ötlete 1955-ben fogalmazódott meg Hollandiában azzal a céllal, hogy a hazai fényképészek az egész világnak megmutathassák fotóikat. A fotósok nonprofit szervezetet hoztak létre, és kifejezték elkötelezettségüket a sajtószabadság és a vizuális újságírás iránt.

A díjazottak a világ legégetőbb problémáira hívják fel a nagyközönség figyelmét. Éves pályázatuk mára a világ legrangosabb fotópályázata lett, kiállítási programjuk pedig évente több millió ember számára közvetíti Földünk fontos eseményeit, eljutva annak minden szegletébe. A díjkiosztó ceremónia helyszíne minden évben Amszterdam.
sajtófotó
Az afganisztáni béke ára
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

A World Press Photo rövid története

Becslések szerint a föld lakosságának fele nem fér hozzá a szabadon közölt hírekhez és információkhoz. Ráadásul az elmúlt 20 évben több mint 1600, évente átlagosan 80 újságírót ölnek meg. A World Press Photo elsősorban azzal támogatja a sajtószabadságot, hogy bemutatja a világ legjobb sajtó- és dokumentumfotóit, segíti a fotósokat és a vizuális kultúra mind szélesebb körben történő terjesztését.

1967-ben a zsűri először ítélte oda Az év sajtófotója-címet egy színes felvételnek. 1972 pedig a verseny először lépte át Hollandia határait.

Napjainkig a vándorkiállítás már 129 országban megfordult. 1977-ben először nyerte a versenyt egy nő, 1981-ben pedig olyasvalaki lett a győztes, akit tudta nélkül neveztek be. 1990-ben a nyertes fotó a Tiananmen téri tankok előtt álló tüntetőt ábrázolta a békés ellenállás jelképeként. 2011-ben Jodi Bieber egy megcsonkított nő fotóját tárta a nézők elé, ám azt nem az erőszak áldozataként, hanem szép és erős nőként láttatta. 2019-ben a nyertes fotó egy hondurasi gyereket ábrázolt az amerikai határon. A felvételnek köszönhetően került a zéró tolerancia-elv hatályon kívül, azaz azóta nem lehet a bevándorló szülőket és gyerekeiket elválasztani egymástól.

A World Press Photo Alapítvány 2021-ben az éves verseny és a zsűrizés módját megváltoztatta, kiegyensúlyozottabb bepillantást nyújtva így a világ eseményeire. Külön-külön régiók szerint értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél- és kelet-ázsiai valamint az ausztráliai és óceániai régióból küldött pályaműveket.

2022-ben Amber Bracken elsőként nyerte meg úgy a versenyt, hogy képén nincs emberi alak. Helyette a fotó középpontjában egy útmenti emlékmű áll, amelyet az őslakos indián gyerekek halálának emlékére állítottak.     

kiállítás
E. Moranatti: Háborús sebek
Fotó:  Zsebik Ildikó
Az idei megmérettetésről
Az Alapítvány célja a megalakulása óta változatlan: összekapcsolni a világot a fontos történésekkel. Idén összesen 60 448 pályamű érkezett. A világban hat régió zsűrije választ győztest négy kategóriában – az év egyedi fotója, az év legjobb képriportja, az év legjobb, hosszú távú munkája, és az év kötetlen formátumú projektje –a fotók témájának és készítésének helyszíne alapján. Ebből a 24 győztesből választja ki a World Press a végső 4 győztes pályaművet.

Ugyanakkor minden regionális nyertes munkája automatikusan bekerül a World Press Photo kiállításra, valamint az abból készülő évkönyvbe, amely több nyelven, harmincezer példányban jelenik meg a világon. Az idei pályaművek témáját illetően bemutatásra kerül  többek között az ukrajnai háború, az afganisztáni tálibok uralma, a folyók vízének kihasználása Közép-Ázsiában és az USA-ban, az ausztráliai áradások, a perui olajszennyezés, a ghánai demenciában szenvedő emberek, a mianmari katonai diktatúra, a kambodzsai béranyaság, a Fülöp-szigeteki „drogellenes háború“, a migránsok beilleszkedésének problémái stb. Olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatunk, amelyek a világban zajlanak, és amelyekről a látogató  viszonylag keveset tud, esetleg annak jelentőségét fel sem tudjuk fogni. A fotók nemcsak számot adnak a meghatározó eseményekről, hanem a kiváltott élethelyzeteket és emberi történeteket helyezik a középpontba.

Az idei év egyedi képének fődíját Jevgenyij Maloletka, az Associated Press munkatársa nyerte el A mariupoli szülészeti klinika bombázása című képével. Maloletka 2022 tavaszán a helyszínen,  Mariupolban dokumentálta az orosz megszállás borzalmait. Nyertes képén egy vajúdó édesanya látható, akit a tűzoltók hordányon cipelnek az ideiglenesen felállított kórházba. A 32 éves Irina Kalinina ugyan megszülte Miron, azaz béke névre keresztelt kisfiát, ám a kicsi halva született. Félórával később az édesanyja is visszaadta lelkét a teremtőnek. 

Személyes kedvencem pedig az a fotó, amelyen egy fiatal nő pihen Teherán egyik forgalmas terén, megtagadva a kötelező hidzsáb viselését. A 22 éves kurd lányt az Iszlám Köztársaság erkölcsrendészete őrizetbe vette és megölte. Az ügyből országos tiltakozássorozat lett.

A vándorkiállítás idén nem kevesebb, mint 60 várost érint világszerte. A kiállításon hiteles képekkel hiteles történeteket tekinthetünk meg, olyanokat, amelyek gondolkodásra kell hogy késztessék a nézőtA tárlat anyaga felhívja a figyelmet világunk  konfliktusaira, társadalmi és környezetvédelmi kérdéseire, ugyanakkor történelmi dokumentumként szolgál majd a jövő generációi számára.

Tavaly a budapesti tárlat lett a második leglátogatottabb helyszín. Nem kizárt, hogy az idén sem lesz ez másképp, hiszen ottjártunkkor is számtalan érdeklődő állt sorban a pénztárnál, hogy megválthassa belépőjegyét.

sajtófotó
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.