Múzeumok és Galériák Éjszakája: Gazdag programok Füleken

Szvorák Emese 2018. május 14., 09:58

A Füleki Vármúzeum immár 11. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű összeurópai rendezvényhez. Az érdeklődőket május 19-én idén is rendkívül gazdag, három helyszínen zajló program várja.

Fotó: Vármúzeum

„Az esemény hagyományaihoz hűen a Városi Honismeret Múzeumban veszi kezdetét, ahol 16:30-kor nyílik a Schnelczer Zoltán fotógyűjteményéből összeállított, második világháborús tematikájú „Hazavár-lakk“ – Egy katona emlékei c. időszaki kiállítás. 17:30-tól az előző évekhez hasonlóan a városról készült archív felvételek közkedvelt vetítésére kerül sor”- áll a Füleki Vármúzeum közleményében. 

A város legfőbb nevezetessége – a füleki vár – ezen a napon új, történelmi eseményeket ábrázoló, bejárati díszkapuval gazdagodik. Ünnepélyes átadására 17:30-kor kerül sor, ezzel veszi kezdetét a várban zajló műsorsorozat.

A legizgalmasabb programpontnak a várhegy oldalában található, földalatti légoltalmi óvóhelyek megnyitása ígérkezik. A Füleki Vármúzeum új, „Fülek 1938 – 1945“ c. kiállítása az akkori füleki eseményeket kívánja bemutatni. A régi fotók, katonai egyenruhák és a háború tanúinak emlékei segítségével felidézik a 20. század első felének embert próbáló eseményeit.

Fotó: Vármúzeum

Ezt követően nyílik meg a Bebek-toronyban a prágai Nemzeti Múzeum alá tartozó Náprstek Múzeumtól kölcsönzött tárlat, amely először látogat Szlovákiába. A „Gésa és szamuráj” c. egyedi kiállítás keretében a látogatók megismerkedhetnek a szamurájok és gésák mindennapi és közösségi életével, valamint a korabeli japán harcművészettel.

A kiállított tárgyaknak és szöveges ismertetőnek köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhetnek Japán történelmének egyes korszakaiba (1185 – 1868), melyben a szamurájok alapvető befolyással bírtak a társadalomra és a kultúrára. Az idelátogatók egyedülálló fegyvergyűjteményt, katonai fejfedőket, nyergeket és különböző dísztárgyakat tekinthetnek meg. A gésák életét többek között selyem kimonók, ruhakiegészítők és használati tárgyak szemléltetik.

Az igazán gazdag és tartalmas műsort színesíti még az esti handpan előadás, japán harcművészeti bemutató, valamint a Slovak Tango zenekar koncertje. A belépés díjtalan.

Képgalériánk:
Fotó: Vármúzeum

0 HOZZÁSZÓLÁS