2021. június 19., 08:56

Most így lennék végtelen...: rendhagyó tárlatnyitó a Limes Galériában

Képzőművészet és irodalom sajátos találkozásának lehettek tanúi mindazok, akik június 18-án este a komáromi Limes Galéria emeleti Dúdor István-teremben részt vettek a Most így lennék végtelen... című grafika- és festménykiállítás megnyitóján. Vas „Bodzsi“ Katarína aktjai, portréi, angyalkái és reprodukciói alatt a marianumi pedagógustársa, Németh Csilla magvas gondolatokat tartalmazó versei kaptak helyet, s a tárlat címe is idézet az egyik verséből.

A két alkotó: Németh Csilla és Vas "Bodzsi" Katarína
Galéria
+9 kép a galériában
A két alkotó: Németh Csilla és Vas "Bodzsi" Katarína
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Komárom város, a Bethlen Gábor Alap és a Kisebbségi Kulturális Alap által támogatott tárlatnyitó elején Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató méltatta az Ipolyságról származó „Bodzsi“ művésznéven ismert alkotót, aki „civilben“ a Marianum Egyházi Iskolaközpont pedagógusa, illetve a hazai magyar óvodások, alap- és középiskolások számára indított, bibliai témájú Bárka rajzverseny ötletgazdája és főszervezője.

Továbbá a zselízi származású Németh Csillát, aki a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán észtétika-magyar szakon végzett, s lankadatlanul fűti őt az alkotási vágy. A kollégáik és a tanítványaik közül is sokan virágot szorongatva szemlélődtek – olvasgattak a zsúfolásig megtelt teremben.

A galériaigazgató köszöntötte az alkotókat és a versmondókat.
A galériaigazgató köszöntötte az alkotókat és a versmondókat.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Bodzsi

Megtudtuk, hogy a 2008 óta Komáromban élő-alkotó „Bodzsi“ óvodás korától szívesen rajzol és fest. A „génekről“ csak annyit: unokatestvére Dominik Hlinka festőművész, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tehetséges tanára, akinek ugyanaznap nyílt kiállítása az ipolysági zsinagógában. Alapiskolásként az ipolysági művészeti alapiskolában Czibulya Lívia, majd a gyűgyi művészeti alapiskolában Judita Pluhárová csiszolta a tehetségét. A losonci Pedagógiai és Szociális Akadémia elvégzése után a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Tanári Karának magyar nyelv és irodalom - képzőművészet szakán diplomázott, nyelvészetből pedig kisdoktorált.

Úgy tűnt, hogy a Limes Galériában a látogató-utánpótlásból sincs hiány...
Úgy tűnt, hogy a Limes Galériában a látogató-utánpótlásból sincs hiány...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az egyetem elvégzése óta a szabadidőmben máig készített grafikáimból és festményeimből állítottam össze válogatást, amely július 11-ig szemrevételezhető a Limes Galéria emeleti Dúdor-termében. Valójában Farkas Veronika korábbi kérésének tettem eleget azzal, hogy mindezt most az első saját kiállításomon bemutattam. 2017 óta a túlparti Szőnyi Alkotókörben is továbbfejlesztettem a tudásomat, s annak további tagjaival 8 közös magyarországi és szlovákiai kiállításon vettem részt. A tanítványaimmal gyakran jártam a Limesbe, s Veronika felajánlotta, hogy szívesen megrendezné az első önálló kiállításomat. Miután igent mondtam, több mint harminc művem fért el az emeleti teremben

 – magyarázta az alkotó.

Női akt I. és Kék angyal
Női akt I. és Kék angyal
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is elárulta, hogy legszívesebben az emberi arcot és testet örökítette meg – korábban olajfestékkel, mostanában pedig anilillel, porkrétával és ceruzával:

Kedveceim a portrék, de csendéleteket, tájképeket nem szívesen festek-rajzolok. Alkalmakként mesefigurák is kikerülnek a kezeim közül. Például a földszinti templomhajóban ez idő tájt látható a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség Alkotni is engedd... című alkotópályázatára beküldött, majd aranysávval jutalmazott Mesebeli erdő című festményem. Eredetileg azt tablónak szántam, de mivel sokan voltak az elballagó végzőseink, végül másféle tabló készült.
A pávás nő és az Orchideás nő
A pávás nő és az Orchideás nő
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Németh Csilla

Jóbarátja a képzőművészetnek és az irodalomnak is hódoló kolléganője, Németh Csilla, s együtt úgy döntöttek, hogy a „Bodzsi-képek“ alatt az ő versei is helyet kapnak.

Kedves kolléganőmmel szoktam megosztani friss munkáimat, aki most meghívta képei mellé erre a kiállításra az én versképeimet

– vallotta Csilla, akinek a tárlatnyitón elhangzott Penelopeia című művéből idézünk:

...amit megláttam/ egy pillantással bezárom/ a zsákmány/ bebábozva várja/ a feltámadást/ néha engedem hogy valami/ átnyomja magát/ egy lehetséges világ/ lehetséges látszódása/ lepkenász/ a lefolyóban pörög/ mi neked volt/ nekem nem lesz/ öröm.
Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató méltatta a két alkotó eddigi munkásságát.
Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató méltatta a két alkotó eddigi munkásságát.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Már korábban megjelent Csilla Kis Dudor meséi című mesekönyve, majd a még kiadatlan meseregényét, valamint a novelláit és a verseit is véleményeztette velem. A kiállított műveim alatt helyeztük el pár nagyszerű versét, ezzel is népszerűsítve azokat. Hangsúlyozom: azokat nem a képeim ihlették, ám előlfordulhatnak tematikai-hangulati átfedések. A szabadidejében szintén szépen festő-rajzoló Csillával és a mutatós magyaros ékszereket készítő további kolléganőnkkel, Galo Lukács Tímeával közös kiállítást is tervezünk, talán a helyi Csemadok-székházban vagy más helyszínen

 – tudtuk meg a továbbiakban.

Páran a több tucat tárlatlátogató közül
Páran a több tucat tárlatlátogató közül
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A saját művészi hitvallásáról is kérdeztük „Bodzsit“, aki így válaszolt:

Saját ars poeticám nincs, de hozzám nagyon közelálló Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975), szentté avatott spanyol római katolikus pap következő mondata: Ecset vagy a művész kezében – semmi más.
A megnyitó ünnepségen közreműködött Farkas Emma és Sebestyén Sára, a Marianum két diákja, akik Németh Csilla pár versét mondták el. A verses kiállítás munkanapokon 13-17 óra között, más időpontokban pedig a 0903/719 493-as telefonszámon való egyeztetés után tekinthető meg.

 

Németh Csilla Anya című verse
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.