2019. május 15., 11:53

Mi, bátorkesziek – helytörténeti tárlat tanösvénnyel

A bátorkeszi Villa Kezw Polgári Társulás azok számára is lehetővé teszi a Mi, bátorkesziek című új helytörténeti kiállítása megtekintését, akik azt a XIV. Bátorkeszi Borfesztiválon nem láthatták. Május 18-án és 19-én 10-től 20 óráig a Galambos-dűlőben szemrevételezhető a tartalmas tárlatanyag, amihez bónuszként szakmai vezetést is biztosítanak az új helyi tanösvényen.

Bátorkeszi kiállítás
Médialapozó
Fotó: Mauer Péter
Kobek István, Károlyi Sándor és Imi Lichtenfeld kötődése a faluhoz

E kiállítási anyag fotók és dokumentumok segítségével a bátorkesziek, illetve különféle helyi csoportosulások életébe nyújt betekintést – a XIX. századtól a XX. század 80-as éveiig. Továbbá olyan személyiségeknek is emléket állít, akik vagy e községben születtek, vagy áldásos tevékenységükkel kötődnek a faluhoz.

„Például közel száz év múltán fotókon viszontláthatjuk az egykori helyi sörgyár kollektíváját. A jeles egyéniségek közül megemlítendő a lengyel származású földbirtokos, Kobek István, aki lakatosinasként érkezett Bátorkeszire, ám a szorgalmának köszönhetően meggazdagodott, földbirtokot vásárolt, Ferenc József császártól pedig nemesi rangot kapott. Három megbízatási időszakban országgyűlési képviselő is volt. 1907-ben hunyt el, és nálunk temették őt el. Hatalmas gazdaságot, kastélyt, szeszgyárat hagyott hátra. A Venezuelában élő dédunokája, Nyisztorné nagyjeszeni Jeszenszky Judith is jelen volt a tárlatnyitón“ - magyarázta Zsok Gizella, a Villa Kezw PT elnöke.

Fotó:  Mauer Péter

Hozzáfűzte: azt is kiderítették, hogy Imi Lichtenfeldnek, az ún. Krav Maga taktikai és önvédelmi rendszer megalapítójának az édesanyja szintén Bátorkesziről származott. E ma is létező sportág kiötlőjének az emléktábláját tavaly avatták fel Pozsonyban, ahol sokáig lakott. „Károlyi Sándor gróf, aki a törökökkel megkötötte a szatmári békét, ugyancsak évekig községünkben élt, ahol az 1700-as évek elején megalapította az első posztómanufaktúrát. A róla fennmaradt festményt is kiállítottuk.“

Több korból származó régészeti leletek a pincében

A Vigadó présházában megrendezett tárlat részét képezik különféle régészeti leletek és régi mezőgazdasági eszközök is.

„Az épület pincéjében pedig a Bátorkeszi határában feltárt régészeti leletek kaptak helyet. A helyi magyar alapiskola építésekor, 1957-ben környékünkön régészeti ásatások folytak, s a szakemberek tíz avar kori sírra és csontvázakra bukkantak. A leletek egy része idehaza maradhatott. Továbbá vidékünkön manapság is több korszakból származtó kerámiák kerülnek elő, amelyek mintázata árulkodik arról, hogy a római, avar vagy más korból származnak-e. Mivel Csák Máté 1311-ben lerombolta az eredeti, Búcshoz közelebbi középkori településünket, a nádasba menekülők később új helyen építették fel falujukat“ - tudtuk meg a továbbiakban.

Szakmai vezetés az új tanösvényen és tájház-felújítás

Mivel a XIV. Bátorkeszi Borfesztiválon a rossz időjárás miatt a vártnál kevesebben tekintették meg a kiállítást, ezért május 18-án és 19-én, azaz szombaton és vasárnap 10-től 20 óráig ismét szemrevételezhető az egyedi tárlatanyag, amihez bónuszként szakmai vezetést is biztosítanak az új helyi tanösvényen.

„A látogatók ingyen szemrevételezhetik a tárlatot, ráadásként pedig hagymás zsíroskenyérrel és üdítővel kínáljuk meg őket. Továbbá számukra szakmai vezetést is biztosítunk a borfesztiválon átadott, 20 tájékoztató fatáblával ellátott, faforgáccsal bevont tanösvényen. E két létesítmény jól kiegészíti egymást, hiszen a magyar és szlovák nyelvű táblák a Bátorkesziről szóló valamennyi helytörténeti és természettani alapinformációt, fotókkal színesítve tartalmazzák. Társulásunk tagjai is részt vettek az ottani terepelőkészítésben, illetve a tartalmi részt mi állítottuk össze, a táblákat pedig a községi hivatal munkatársai és önkéntes segítők készítették“ - ecsetelte a tanösvénnyel kapcsolatos tudnivalókat.

A tanösvény megmarad, a tárlatanyag pedig jövő héten a helyi tájházba kerül, amely felújítása nyáron megkezdődhet.

„Miután egy interreges pályázaton a szőnyi Kemence Egyesülettel 15 ezer eurót nyertünk, a szerződés aláírása után nyáron beindulhat a tájház gangjának eredeti formába történő visszaállítása és a vályogépület szigetelése. Aztkövetően a „tisztaszobában“ kiállítás nyílik, a többi helyiségben pedig rendezvényeket akarunk tartani. További pályázatokon a gazdasági épület rendbehozásához kívánunk pénzt szerezni, fűnyírógép helyett pedig veszünk egy birkát“ - zárta tájékoztatását Zsok Gizella.

Bátorkeszi kiállítás
+6 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.