Megújult a komáromi Zichy-pont rendezvényközpont

Múzsa 2019. október 24., 08:42

A Villa Camarum Polgári Társulás, a Helios Fotóklub és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás által közösen fenntartott Zichy-pont rendezvényközpont ismételten felújítási munkálatokon esett át.

Fotó: Villa Camarum PT

A közösségi élet egyik jelentős komáromi gócpontját 2017-től bérli a három szervezet, felvállalva a központ tatarozását is.

A Zichy-palota elhanyagolt épületrészét az összefogás erejével varázsolták a bérlők alkalmassá kis létszámú rendezvények, beszélgetőestek, író-olvasó találkozók, fotókiállítások és klubestek méltó színterévé.

A kezdeményezők kezdeti elképzeléseit siker koronázta: a tíz éven át elhanyagolt épületrész Komárom központjában nyüzsgő, számon tartott találkahellyé vált. A Zichy-pontot felkeresik irodalomszeretők, családok, kisgyermekes szülők, a lélektan és a helytörténeti előadások iránt érdeklődők, fotográfusok –

eddig több mint 150 rendezvény valósult meg a falak között.

A Villa Camarum Polgári Társulás számos pályázati lehetőséget igyekszik kiaknázni, hogy a központ mind infrastruktúrájában, mind pedig küllemében megfeleljen a kor kihívásainak. A magyar kormány jóvoltából 2018-ban új nyílászárók, bútorelemek, székek és műszaki berendezések tették szebbé és korszerűbbé a központot. A Villa Camarum Polgári Társulás ismét pályázott: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítése által újra Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága ítélte a központ munkásságát támogatásra méltónak.

Ezúttal pályázati forrásból a konyha és a mellékhelyiség felújítására került sor.

Az anyagi fedezetet a Villa Camarum Polgári Társulás biztosította pályázati forrásból, a felújítási munkálatokért a Darton kft. felelt.

Az illemhely teljes felújításon esett át, s a falak tatarozására is sor került, a Zichy-pont továbbá egy klímaberendezéssel is gyarapodott. A pályázati forrásból december végéig a konyha berendezésére is jut majd fedezet –

ezentúl valóban családbarát környezetben számítanak a rendezvények az érdeklődő figyelemre.

A rendezvényekről előzetesen a regionális sajtó ad hírt, de a Facebook-on is érdemes tájékozódni: a Zichy-pont oldala idejekorán hírt ad a rendezvényekről. A könnyebb tájékozódást egy elektronikus hirdetőfelület is lehetővé teszi hamarosan: a központ egyik ablakában egy síkképernyős monitoron is nyomon követhetőek lesznek hamarosan a kilátásba helyezett rendezvények.

A Zichy-pont a továbbiakban is helyet ad civil szervezetek találkáinak, fényképészek kiállításának, folytatódnak a LelkiErőd-estek, rendszeresen próbálnak a falak között színjátszók és népzenészek, tanfolyamok, és az irodalmi estek is lehetőséget adnak az aktív kikapcsolódásra.
0 HOZZÁSZÓLÁS