2023. november 3., 14:41

Megnyitják Michelangelo firenzei titkos kamráját a nagyközönség előtt

November 15-én megnyitják a nagyközönség előtt azt a szenespincét, ahol Michelangelo Buonarotti, a nagy reneszánsz művész rejtőzködött egy feldühödött pápa elől - jelentette be a Medici-kápolnák Múzeuma.

Rejtélyes kamra
Balra fenn: Paolo Dal Dagetto
Fotó: Wikipédia/ma7

Michelangelo "titkos kamrája", ahová a művész 1520-ban menekült, a toszkán város szívében álló Szent Lőrinc-bazilikában működő múzeumban található, falait Michelangelónak tulajdonított, emberi alakokat ábrázoló, szénnel rajzolt vázlatok borítják.

A kis - tíz méter hosszú, három méter széles és a boltozat tetejénél 2-2,5 méter magas - helyiséget 1955-ig széntárolásra használták, majd lezárták. Egy bútorokkal eltakart csapóajtó mögött rejtőzött feledésbe merülve, míg 1975-ben helyreállítási munkák során újból fel nem fedezték. A rajzok két réteg gipsz mögül bukkantak elő.

Paolo Dal Poggetto (1936-2019) művészettörténész, a Medici-kápolnák Múzeuma egykori igazgatója, aki felfedezte a falakon talált rajzokat, többet Michelangelónak tulajdonított, mások viszont ezt vitatják. Dal Poggetto szerint a művész akkor menekült ide, amikor kiesett a második Medici-pápa, VII. Kelemen kegyeiből, miután a Medicieket megdöntő kérészéletű köztársaságot támogatta.

November 15-től négyfős csoportok látogathatják a helyiséget idegenvezetővel, legfeljebb 15 percre. A kiállításra szóló jegy a múzeumi belépőn (10 euró) túl 20 euróba kerül.

A látogatók számát és a látogatás időtartamát azért korlátozzák, mert a LED-világítást újra és újra hosszabb időre le kell kapcsolni a falon látható művek védelme érdekében - közölte a múzeum.

A helyiséghez keskeny és kanyargós lépcsőn lehet eljutni. A kiállítást hetente legfeljebb százan nézhetik meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.