2022. április 8., 16:27

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása

Bosch művészete minden próbát kiállt, elismerése minden korszakot túlélt, csekély számú fennmaradt alkotása előtt évente milliók tolonganak a világ legrangosabb múzeumaiban - mondta el a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállításának pénteki ünnepélyes megnyitóján a köztársasági elnök.

Bosch az időtlen
Áder János államfő is beszédet mondott a megnyitón
Fotó: MTI

Áder János a németalföldi mester művészetéről szólva elmondta, hogy a 21. századi nézőre több mint 500 év távlatából is elemi erővel hat ez a képi tobzódás. "Időtlensége azt jelenti, hogy a kortársainak adott képi rejtvényeken ma is törhetjük a fejünket" - fogalmazott.

"Bosch zseni. Ahogy Leonardo da Vinci, Botticelli, Rembrandt, Caravaggio, Monet, Cezanne, Van Gogh. Fantasztikus élmény, hogy mindannyiuk műveivel találkozhattunk az elmúlt évek során itt, a Szépművészeti Múzeum nagyszabású, lenyűgöző tárlatain"

- emlékeztetett az államfő.

Mint hangsúlyozta, az utóbbi fél évszázad talán legnagyobb szabású Hieronymus Bosch-kiállítása nyílik meg most Budapesten.

Többek között Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek, ezeket egészítik ki a csatlakozó kortársak, a mester műhelyéből kikerült alkotások, a megértést segítő illusztrációk, grafikák és nívós másolatok - közölte.

Húszból tíz
A gyönyörök kertje triptichon Bosch egyik legismertebb műve - de ez sohasem hagyhatja el a madridi Pradot, így Budapesten sem állítják ki
Fotó:  Wikipédia

A fennmaradt életműnek csaknem a fele, tíz saját kezű Bosch-kép került fel a falakra: Keresztelő Szent János a pusztában, Szent János evangélista Patmosz szigetén, a gyermek Jézus anyja ölében vagy Szent Kristóf vállán, a felnőtt Názáreti Pilátus előtt, de feltűnik a Bolondok hajója is - méltatta a tárlatot Áder János.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy korszakalkotó tárlat nyílhat meg, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata.

Mint hozzátette, a kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtmény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel.

Nagyszabású Bosch-kiállítást bemutatni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, a megvalósulásban azonban nagy szerepet játszott a Tóth Bernadett kurátor által kidolgozott kiállítási koncepció, amely meg tudott győzni számos nagy kölcsönző intézményt - tekintett vissza a főigazgató.

Larry Silver művészettörténész, a Pennsylvania Egyetem professzor emeritusa arról szólt, hogy a Szépművészeti Múzeum kiváló németalföldi gyűjteménnyel rendelkezik, többek között Bosch Földi gyönyörök kertje című festményének legkorábbi másolatával, emellett nagy hagyománya van itt a németalföldi képzőművészet kutatásának is.

Az amerikai szakember kiemelte: a most nyíló kiállítás új mérföldkövet jelent a Bosch-kutatásban.

Ez a tárlat nagyban hozzájárul Hieronymus Bosch rejtélyes világának feltárásához. Ennek érdekében bemutat néhány festett kéziratot, grafikát, szobrot, amelyek Bosch invencióinak alapját képezhették, de Bosch munkáinak közvetlen másolatait és a következő generációk feldolgozásait is - méltatta a koncepciót Larry Silver, hozzátéve: "diadalmas kiállítás ez mind Budapest, mind Bosch számára".

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg. Bosch a végtelen emberi kíváncsiság művésze: látásmódja egyedi és utánozhatatlan, részletgazdag univerzuma semmivel össze nem téveszthető; lehetne korunk művésze is - jegyezte meg.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a pénzintézet nem csupán az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-kiállításának főtámogatója, hanem a múzeum stratégiai partnere.

A mintegy kilencven műtárgyat - köztük Hieronymus Bosch tíz saját kezű festményét és több rajzát - felvonultató tárlat szombattól július 17-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.