HIRDETÉS

Meghalt Cseke László, a Szabad Európa Rádió legendás műsorvezetője

hirek.sk 2017. november 16., 15:22
MÜNCHEN. Elhunyt Ekecs Géza - rádiós nevén Cseke László - , a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori magyar adásának szerkesztője, műsorvezetője - erősítette meg csütörtökön az MTI-nek a müncheni magyar főkonzulátus az Országos Széchényi Könyvtár hírét.

Cseke László 90 éves korában, november 13-án hunyt el Münchenben. Temetéséről később intézkedik családja.   

Az újságíró a kezdetektől, 1951-től volt a SZER magyar stúdiójának munkatársa. Először a társadalmi rovatnál dolgozott, majd a lehallgató részlegnél a Kossuth és a Petőfi rádió műsorait figyelte, és 1959-től szerkesztette és vezette Teenager Party című műsorát. A nyugati popzene friss irányzatait bemutató műsor évtizedekig rendkívül népszerű volt Magyarországon.   

Az amerikai kormány által alapított SZER már 1950-ben is sugárzott magyar adásokat, egy görög hajó fedélzetéről. Később megalakult az úgynevezett magyar osztály, amely 1951. október 6-án jelentkezett először a rádió végleges székhelyéről, Münchenből. A magyar adás 1993-ig működött.

Orbán Viktor is megemlékezett csütörtökön Facebook-oldalán az egykori rádiós műsorvezetőről. Mint írta, Cseke távozásával "elment fiatalkorunk egy darabja".

Forrás: MTI, atv.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS