2018. szeptember 22., 19:47

Mátyás, a reneszánsz uralkodó

A Magyarság Háza Budapesten 2011-ben, a magyar kormány támogatásával jött létre, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretein belül azzal a céllal,  hogy erősítse  a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségek  kapcsolatát, segítse a pozitív magyarságkép kialakulását, értékmegőrző képességét, az egymás iránti felelősségérzet elmélyítését. 

a-foszereplok.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Rendezvényeik bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, teljesítményeket, sikereket. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett, lebonyolításával pedig  a Magyarság Házát bízta meg. A Hunyadi Mátyás életterei című kiállításuk szeptember 22-étől 28-áig Kistárkányban tekinthető meg. A Kistárkányi Szilvanap keretén belül került sor a megnyitóra, amelyen a Magyarság Házát az igazgatónő, Csibi Krisztina távollétében kollégája, Bogdán Tibor képviselte. Az ünnepi megnyitón, amelyhez gazdag program is társult, megjelent még Szénási Lajos, a Kassai Magyar Konzulátus külgazdasági attaséja, a műsort pedig Szabóné Kémeri Klára, a  Bodrogközi EGTC igazgatója vezette. 

A tanár úr előad
Fotó:  Zsebik Ildikó
A tanár úr előad

A kiállítás megnyitójára déli 12 órakor, az Aranka Vendégház előtt került sor, a műsor viszont már a helyi kultúrotthonban folytatódott. Tar Mihály előadásában először egy Mátyás mondát hallhattunk, majd Remeczi Imre, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium történelemtanára mutatta be Mátyás királyt, a reneszánsz uralkodót. Az előadó igyekezett olyan információkat nyújtani közönségének, amelyek valószínűleg a történelemtankönyvekben nem olvashatóak. Elmondta például, hogy az  Itáliából induló reneszánsz szellemiségével először Zsigmond király találkozott a Kárpát-medencében, és diplomatái terjesztették azt, többek között az a Vitéz János, aki egy rövid ideig Hunyadi Mátyás nevelője is volt. Amikor Mátyás trónra került, magához vette egykori nevelőjét, kancellárrá nevezte ki, majd –többek között–  ő lett az esztergomi érsek is. Vitéz János által jutott el a fiatal festőművész, Botticelli Esztergomba, ahol megalapozta későbbi művészeti pályafutását.

a zeneiskola tanárai muzsikálnak
Fotó:  Zsebik Ildikó
a zeneiskola tanárai muzsikálnak

Mátyás is támogatta az építőmestereket, a tudományok képviselőit, igazi mecénás volt, aki pénzt adott a városok felújítására és a kultúra felkarolására, jó példát mutatva ezzel a leggazdagabb magyar családoknak, hogy ők is kövessék példáját. Megtudhattuk azt is, hogy Mátyás az Academia Istropolitana mellett Budán és tervezett egyetemet építeni, egy nagyobb szabásút, mint a pozsonyi, hiszen a 7 emeletes épületben minden szabad művészetnek jutott volna egy külön szint. Sajnos, csak az épület alapjait rakták le, mára azonban már ez is eltűnt.

Kondás Aranka mondja el gondolatait
Fotó:  Zsebik Ildikó
Kondás Aranka mondja el gondolatait

Mátyás könyvtárának értéke és nagysága is szóba került. Könyvtára kb. 2000-2500 darab könyvet tartalmazhatott, amely Európában a 3. legnagyobb könyvállományt jelentette. Amikor viszont Vitéz János könyveit is megszerezte, egyértélműen az ő könyvtára lett a legnagyobb kontinensünkön. Ráadásul az is kiderült, hogy Mátyás már a heliocentrikus világnézetet vallotta. A remek előadást követően a Bodroghalomról érkezett Halom dalkör kapott teret, illetve gyönyörű muzsikájukkal a Tiszacsernyői Művészeti Alapiskola diákjai és tanárai szórakoztatták a nagyérdeműt.

Halom dalkör
Fotó:  Zsebik Ildikó
Halom dalkör

Szénási Lajos attasé köszöntője után Bogdán Tibor olvasta fel a Magyarok Háza igazgatónőjének üdvözlő levelét, s ezt követően immár a nagyközönség is megtekinthette a kiállítás anyagát, amely azt hivatott bemutatni, milyen épületekben élt  Mátyás király, illetve mely épületekben fordult meg vagy tartózkodott rövidebb-hosszabb ideig élete során. A kiállítás utolsó panelje már a Hunyadi család temetkezési helyeiről nyújt tájékoztatást. 

a-foszereplok.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.