2022. január 28., 15:54

Márciusig látogatható a Munkácsy-kiállítás Győrben

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a győri Esterházy-palotában berendezett Munkácsy kiállítás időpontját. A tárlat március 13-ig marad Győrben. Több mint 25 ezer látogató volt már kíváncsi a különleges kiállításra. 

Munkácsy Győrben
Fotó: romer.hu
Munkácsy Győrben

Az évtized kiállításaként emlegetett Munkácsy kiállítást október közepén nyitották meg a győri Esterházy-palotában, a Rómer Flóris Múzeum kiállítótermeiben. Szinte hihetetlen, de az exkluzív, csodás szépségű tárlat akkora sikernek örvendett, hogy nem sokkal a tervezett bezárása előtt már a huszonötezredik látogatót köszönthették.

Hatalmas az érdeklődés

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Munkácsy – kiállítás időtartamát meghosszabbították, január 31. helyett március 13-ig marad az eddig ismeretlen Munkácsy festményeket is bemutató tárlat Győrben. Ezt az információt Nemesné Matus Zsanett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatóhelyettese is megerősítette. Hozzátette, számukra is meglepő, hogy ekkora az érdeklődés Munkácsy iránt.

A Munkácsy kiállítást nagyon sokan látogatták már meg a Felvidékről is, főként a dunaszerdahelyi, komáromi régióból érkeztek látogatók. Jó hír, hogy a festőgéniusz alkotásaiból berendezett térlat még hat hétig látogatható, így azoknak is lehetőségük lesz megnézni, akik az utolsó pillanatokban eszméltek fel, és már nem jutottak volna el a tárlatra.

A kiállítás hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között látogatható.

A tárlatról

A Rómer Flóris Múzeum 2021. október 16. és 2022. március 13. között az Esterházy-palota kiállítótermeiben ad helyet Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának.

A New York-i üzletember az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint 40 kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően. A Győrbe érkező anyag Munkácsy több mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a Mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki.

A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hiszen a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a Mester minden művészi korszaka képviselteti magát az gyűjteményben. A bemutatásra kerülő alkotások műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Olyan emblematikus művek is láthatóak lesznek, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

A kiállítás a köztudatban a legnagyobb magyar festőként élő Munkácsy Mihály páratlanul gazdag életműve előtt tiszteleg, megismételhetetlen élményt adva mindazoknak, akik ellátogatnak az Esterházy-palotába.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.