Magyarok építették fel Európa második legnagyobb Mézeskalácsvárosát

Nagy MIskó Ildikó 2019. január 02., 09:35

A családok apraja-nagyja számára különleges téli szünidei program lehet Európa 2. legnagyobb Mézeskalácsvárosának megtekintése. A Bálna Budapest rendezvényközpont 306-os Kortárs Teremgalériájában február 23-ig immár 9. alkalommal megcsodálható látványosság visszavarázsolja az ünnepi hangulatot hétköznapjainkba.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A budapesti Fővám téren található Mézeskalácsváros abban különbözik a hasonló kisebb-nagyobb attrakcióktól, hogy elemei a készítésébe fektetett munkával együtt anonim adományok, s az önkéntes teremőrök a szabadidejükben ugyancsak ingyen fogadják a jegyvásárlástól mentesített látogatókat. Alkotói nem versenyeztek egymással, önmaguk és a látogatók örömére szorgoskodtak - saját pénzüket, idejüket és tehetségüket fektették műveikbe.

A társasági művészet e formáját a londoni Victoria és Albert Múzeum kurátorai izgalmasnak és gyönyörűnek nevezték, a berlini KW Institue for Contemporary Art kurátora pedig minden évben visszatér az egyre bővülő-szépülő Mézeskalácsvárosba, amelyet az első házikók felépítése óta már több mint kilencszázezren néztek meg. A világ minden tájáról a Bálnába érkező érdeklődők akár egy órát is hajlandóak várakozni a bebocsátásukra, ugyanis a galériában egyidejüleg csupán 20-25 személy fér el.  

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Keresztesi Barbara, a Mézeskalácsváros művészeti producere elárulta, hogy kezdeményezésük 2010-ben szabadtéri programként indult a Ferencvárosban.  Akkor hét mézeskalácsházat állítottak össze, melyeket gyertyákkal megvilágítva állítottak ki a lépcsőházuk elé. Később e célra egy harminc négyzetméteres sátrat vertek föl a házuk mellett. Az időközben csaknem félszáz építményt magába foglaló szabadtéri mézeskalácsvárost folyamatosan látogatták a helybeliek. 

Majd 2013-ban a Bálna Budapest fogadta be az egyedi látványosságot, amely alkotóinak száma öt év alatt több százra nőtt.

Minden évben szabadon szárnyalhat a remekművek készítőinek fantáziája. A nagyszerűen formálható mézeskalácstésztából nevezetes épületek, így egyebek mellett az Iparművészeti Múzeum, a Jurassic Park, az Eiffel-torony, a Lánchíd, a Stonehenge, a csíkszeredai Makovecz-templom, több vár, utca és tér kicsinyített mása készült el. Továbbá felépült a Hóemberváros főtere, a Roxfort Varázslóképző, a Csillagkapu, jó pár mesebeli házikó, amelyek közeléből a vásári és vidámparki hangulat sem hiányozhat. Az építmények bájos mesefigurákkal, hóemberekkel, Télapókkal, állatkákkal, járművekkel népesültek be. Az épületek falát pedig egyedi festmények, csipkehálók, terményekből kirakott minták díszítik, amelyeket még jobban kiemelnek a városka hangulatos fényei.

A 9. szemgyönyörködtető kiállítás 2018. december 22-től 2019. február 23-ig látogatható.

Január 2-án délelőtt 11 órától 14 óráig, illetve délután 16 órától 20 óráig van nyitva. Január 3-tól február 23-ig vasárnaponként és hétfőnként zárva tart, a többi napon pedig 16 és 20 óra között szemrevételezhető. Tavaly közkívánatra, illetve a hatalmas érdeklődés miatt egy hónappal meghosszabbították a nyitvatartási idejét.

A kiállítás lebontása után az alkotásokat bedobozolják, s egy raktárba kerülnek. Az épen megmaradók a következő, immár jubileumi Mézeskalácsváros részeként újra láthatók lesznek, s világszerte öregbítik a jó adag kreativitással megáldott magyarság hírnevét.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS