Ma és holnap vetíti az új Mária Terézia-filmet a Duna televízió

hirek.sk 2018. január 05., 10:56
BUDAPEST. Mária Teréziáról szóló kétrészes történelmi filmet sugároz pénteken és szombaton este a Duna televízió. Négy ország több mint félszáz színésze, statiszták, megannyi filmes, a temesvári származású Amerikában élő rendező és hosszú hónapok munkája kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a nagyszabású film.

A Mária Terézia című alkotást a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közösen készítette. Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.  televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója hangsúlyozta: példaértékű a koprodukció, mivel a négy ország még sosem készített közösen filmet, főleg nem ilyen nagy volumenű és költségvetésű alkotást.   

Mária Terézia mély nyomokat hagyott mind a négy ország kultúrájában - mondta Medveczky Balázs, aki szerint a három hónapos, többnyire cseh helyszíneken zajlott forgatás eredményeként nagyon szép, mozivászonra kívánkozó kiállású, izgalmas televíziós film született az együttműködésből.   

A szlovák, a cseh és az osztrák közmédia már levetítette a filmet, amely eddig mindenhol átlag felett teljesített a nézettséget tekintve - emelte ki Medveczky Balázs, aki kitért arra is: reményeik szerint az együttműködésnek lesz folytatása a jövőben is.  

A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.   

A főszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger, a Burgtheater színésznője kelti életre, aki izgalmas karakterfejlődést jelenít meg filmes debütálásában. Mária Terézia férjét, Lotaringiai Ferenc Istvánt a cseh Vojtìch Kotek alakítja. A magyar nézőknek külön örömöt jelenthet, hogy négy kiváló magyar színésszel is találkozhatnak a kétrészes produkcióban, amelyet főleg cseh helyszíneken, de Ausztriában és Toszkánában is forgattak. 

A kétszer százperces alkotás Mária Terézia fiatal korától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig. 

Dornhelm nagyon elégedett volt a film forgatása után. “Ez az első osztrák, magyar, cseh, szlovák koprodukció, ami nagyon jól sikerült, és remélem, hogy tanulhatunk is a közös munkából – mondta. “Remélem, hogy a folytatással is megtalálnak, bár igaz az idősebb Mária Terézia kevésbé olyan attraktív, mint a fiatal, de politikailag nagyon érdekes lesz a helyzete.”

A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult filmben cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint.

A történelmi film érdekessége, hogy abban minden színész az anyanyelvét használja azért, hogy az az adott ország televíziójában vetítve autentikus legyen. Az idegen színészek hangját pedig szinkronizálták.

Mária Terézia

1. rész 2018. január 5. péntek 20.30 Duna Tv
2. rész 2018. január 6. szombat 20.30 Duna Tv

Azok pedig, akik most nem láthatják a filmet, vagy éppen újranéznék, vetítés után korlátlan ideig megtekinthetik a mediaklikk.hu oldalon.

Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS