HIRDETÉS

Lőrincz Zsuzsa felvidéki szobrászművész kiállítása nyílik Budapesten

hirek.sk 2017. november 07., 08:20
BUDAPEST. Lőrincz Zsuzsa felvidéki grafikusművész, szobrászművész alkotásait bemutató kiállítás nyílik szerdán Budapesten, a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Lőrincz Zsuzsa 1954-ben született Pozsonyban. 1970-ben és 1972-ben részt vett a Szőnyi István Nyári Szabadiskolán Zebegényben, amely nagymértékben meghatározta művészeti orientálódását - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.   

Tanulmányait Prágában, a Képzőművészeti Akadémián végezte 1979 és 1985 között. Bár rövid ideig élt Csallóköz térségében, ez az időszak mégis - a művész saját bevallása szerint - mélyen meghatározta a további kifejezésmódját. Ekkor ismerkedett meg a helyi mese- és mondavilággal, amelynek tematikája egész ciklust képez munkásságában.   

Korai korszakát elsősorban grafikai munkák jellemzik. Munkásságát végigkíséri a háromdimenziós ábrázolás, gyakran különböző anyagok ötvözésével alkot: papír, drót és fa kombinációjából születnek meg művei. Lírai ábrázolású munkái a megélt eseményekből, illetve a költészetből inspirálódnak.   

Művészeti pályafutása alatt egyéni szimbólumrendszert alakított ki, amelyben utal a föld és a teremtett világ mély tiszteletére, de kiemelkedő szereppel bír munkásságában a szakralitás is, amelyet a keresztény motívumok sajátos megjelenítésén túl beépít a férfi-nő kapcsolat ábrázolásába is.   

Lőrincz Zsuzsa jelenleg Prágában él, tanárként dolgozik egy prágai művészeti középiskolában. Rendszeresen részt vesz magyarországi, határon túli és külföldi, egyéni és csoportos kiállításokon, valamint a szentendrei szobrászati biennálékon. Alapító tagja a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak, a Concordiának (Csehországban élő magyar képzőművészek szövetsége). Tagja a Pozsonyi Műtermek szabad művészeti társulásnak, az Asztal Társaság Képzőművész Csoportnak és többszörös nyertese az Arany Kalapács kőfaragó díjnak.   

A művész kiállítása november 16-ig tekinthető meg Budapesten.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS