2022. október 14., 09:51

Lockdown - október 21-én nyílik a MAMSzE Szalon kiállítása

A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete októberben ismét megrendezi Szalon kiállítását, a Limes Galériában, mely egyúttal az egyesület évadzáró kiállítása lesz.

Lockdown

A COVID-19 megjelenése óta eltelt időszak nem csupán a hétköznapi kultúrát, a gazdaságot, oktatást vagy az egészségügyet alakította át, hanem radikális változásokat tapasztalhatunk a kortárs művészet terén is. Ennek folyamán egyrészt bizonyos megközelítések felerősödtek a kortárs művészetben, némelyek változatlanul haladtak tovább útjukon.

A csoportos, válogatott tárlaton a koronavírus-járvány időszaka alatt létrejött műveket mutatja be az egyesület kuratóriuma. Olyan műveket, melyek tükrözik az alkotási folyamatokban, technikában bekövetkezett vagy épp be nem következett változásokat.

Lockdown
Ferdics Béla: Fényfogók

A szakmai zsűri a 30 alkotó beküldött munkájából 48 db alkotást választott be a kiállításra, ezek között sorozatok is vannak. A zsűribizottság tagjai: A. Bak Péter festőművész, művészeti író, szakbecsüs, Balla Rita művészeti menedzser, galéria vezető Keppel Márton művészettörténész, Kovács Csonga Anikó grafikus, festőművész, a MAMSzE elnöke, Méry Beáta festőművész.

A kiállításon látható művek témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányították, hanem a belső tartalmi indulatok. „A Zebegényben élt Szőnyi István festőművész, főiskolai tanár szavai jutnak eszembe, miszerint: »Nem az a fontos, hogy ki, mikor, mekkora méretben, mennyi idő alatt csinálta, hanem csakis az alkotó személyétől elszakadt műtárgy belső értéke.«” fogalmazza meg gondolatait A. Bak Péter, a tárlatra beválogatott anyagról.

Lockdown
Gáspár Péter: Jelenés

Kovács Csonga Anikó, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének regnáló elnöke, az alábbi gondolatokkal foglalta össze a szalon kiállítás jelentőséget:  

A szalon jellegű kiállításokat az egyesület életében nagyon fontosnak tartom, ugyanis ezen a kiállításon minden tagunknak lehetősége nyílik bemutatni legújabb alkotását, megmutatni a nagy közönség előtt, hogy mi az a téma, ami épp foglalkoztatja, hol tart ennek feldolgozásában és tulajdonképpen ez egy jó alkalom, hogy a tagok is tájékozódjanak egymás munkájáról.” 

A konceptuális művészettel foglalkozó elnök úgy véli, mérvadó a szalon folyamatossága, hogy visszatekintve az egyesület tagjai és vezetői összegezni tudják az eddigieket. A folyamat része az értékelés, a visszacsatolás és a kellő információkat leszűrve, hasznosságukhoz mérten azok felhasználása a folyamatos fejlődéshez és a célok megvalósításához. Hozzátette, hogy a 2022-es szalon kiállítás két okból is eltér az eddig megszokott egyesületi szalon kiállításoktól.

Lockdown
Kovács Csonga Anikó: Változás

A kiállítók az elmúlt három év időszakából a „lockdown, menekülés a művészetbe” hívószavak témája mentén küldték be az alkotásaikat a válogatásra, és egy szakmai tagokból összeállított zsűri választotta ki bizonyos, a kiírásnak megfelelő kritériumok alapján a kiállításra kerülő műalkotásokat.

A kiállító művészek listája:

A. Bak Péter, Bugyács Sándor, Csótó László, Czafrangó Sylvia, Éliás Ádám, Fecsó Szilárd, Ferdics Béla, Füzik Szilvia, Gáspár Péter, Godány Sándor, Hajnovics Márta, Király Zsuzsa, Kovács Csonga Anikó, Kopócs Tibor, M.Kiss Márta, Mag Gyula, Méry Beáta, Mikóczy Dénes, Nagy Judit, Petrla Ferenc Señor, Pomothy László, Simon Anikó, Szilva József, Szőke Csémy Éva, Pukkai Judit, Schniererová Miriama, Takács János, Tomovics Marianna, Vámos János, Végh Éva.

Lockdown
Füzik Szilvia: Egy

Amsik eltérés, hogy az építészek kiemelt figyelmet kapnak az idei szalon kiállításon, velük külön egy építészelmélettel foglalkozó szakember foglalkozik, Győrffy Rachel, hogy kontextualizálja alkotásaikat a kiíráshoz. Az osztrák Technische Universität-en egyetemi tanársegédként dolgozó Rachel az alábbiak szerint fogalmazott: „A Lockdown szalon kiállított építészeit munkáiban leginkább közös talán az a útvesztőszerű egyértelműség (labyrinthian clarity), amelyet a holland építész Aldo Van Eyck meglehetősen titokzatosan fogalmazott meg. A tervezők munkái is úgy próbálnak helyi értékekre reflektálni, hogy egy globalizált világban kell azokat elhelyezniük, mely kortárs attitűd egyfajta komplex, ‘labirintikus’ egyértelműséget kíván meg.” A kiállító építészek: Csémy Krisztián, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, Löw Attila, Szabó Krisztián.

Kopócs Tibor, a MAMSzE tiszteletbeli elnöke is megosztotta gondolatait a közelgő kortárs művészeti eseményről: „Egyesületünk (MAMSzE) hosszú kényszerű idő után (Covid-19, háború okozta gazdasági recesszió, miegymás) eddig kénytelen volt mellőzni a SZALÓN jellegű kiállításainkat. Márpedig az ilyen jellegű kiállítások egyik fontos, ha nem éppen (az egyesületünk életében pedig nélkülözhetetlen) a legfontosabb és legmeghatározóbb jellegű tárlat, mert itt és ekkor az alkotóművész kötetlenül mutathatja be azokat a műveit, amelyeket – úgymond – a saját örömére készített, s ezeket az »örömmel« készített alkotásokat most pedig a »nagyérdemű« tárlatlátogatóknak kínálja fel, abban bízva, hogy örömöt tud okozni a látogatóknak is (természetesen kinek-kinek szellemi/lelki igénye szerint) e sokszínű és témagazdag szalón jellegű kiállításunkon.”

A megnyitóra 2022. október 21-én 18.00 órai kezdettel kerül sor a komáromi Limes Galériában.

A kiállítást megnyitja: A. Bak Péter festőművész, művészeti író.

Köszöntő beszédet mond: Kovács Csonga Anikó a MAMSzE elnöke és Balla Rita művészeti menedzser További információ: https://mamsze.sk/ és https://www.facebook.com/MAMSzE.official

A rendezvény a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó esemény. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.