Limes-tárlat: jubilál a Plauter Kúria művésztelepe

Nagy MIskó Ildikó 2019. május 25., 09:56

A nagymegyeri Plauter Kúria tíz éve megrendezendő művésztelepeinek anyagából nyílt kiállítás május 24-én a komáromi Limes Galériában. A 90 műből álló válogatás június 9-ig látható a katonatemplom hajójában. 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A helyi Gaudium Vegyeskar és Grassl Ferdinánd jubileumhoz méltó műsora után Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató üdvözölte a jelenlevőket, többek között id. Plauter Pétert és családját, valamint a válogatást összeállító Kiss Márta képzőművészt, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének (MAMSZE) elnökét. A templomhajó fő falát éppen a Plauter Kúriáról és környékéről festett képe díszíti. A megnyitó ünnepségen a művésztelepek egykori alkotói közül jelen volt még Tihanyi József, Petrla Ferenc Señor és Mikóczy Dénes. A Plauterék tulajdonát képező több mint 300 mű közül június 9-ig 90 látható a Limesben.

Rajkovics Haizok Melinda (ének) és Molnár Ildikó (vers) fellépése után Farkas Veronika leszögezte: ez esetben nem feladata értékelni-minősíteni a kiállított műveket – Almási Róbert, Dolán György, Karczagi Endre, Jávorka Csaba, Kovács-Csonga Anikó, Ács János, Nemes László, Majer Éva, Borbély Károly, Makray János munkáit.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ahelyett inkább a művészetpártoló nagymegyeri mecénás, id. Plauter Péter és családja művészetszervező tevékenységét emelte ki. Plauterék ugyanis 2009 óta rendszeresen tavasszal és ősszel, általában tíz-tizenkét napig látnak vendégül saját kúriájukban Kárpát-medencei, javarészt magyar és más nemzetiségű képzőművészeket. Egy-egy alkalommal általában 10-10 alkotót, akik „együtt dolgoznak, eszmét cserélnek, s építkeznek egymás jelenlétéből. Kívánom, hogy ez még sokáig így legyen – ösztönzőleg hassanak egymásra!“

„Mindig újabb és újabb alkotókat, más-más képzőművészeti stílusok képviselőit hívjuk meg a 14 szobás, két 200 fős nagyteremmel is rendelkező Plauter Kúria Hotelbe. A folyosóinkat, köztereinket a szimpóziumokon készülő képekkel díszítjük. Mivel a rendezvényen való részvétel elszállásolással, étellel-itallal, festővásznakkal együtt a meghívott művészek számára ingyenes, mindegyikük az ott készülő műve egyikét, időnként többet is odaajándékoz a kúriának. Az eddig összegyűlt több mint 300 alkotás év közben is megtekinthető“ - tudatta portálunkkal id. Plauter Péter, aki a megnyitón csak röviden szólt a résztvevőkhöz, hozzátéve: helyette inkább beszéljenek a művek.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

2016 nyarán a Plauter-birtokon ünnepélyes keretek között avattak fel egy óriási Unicornis – Egyszarvú szobrot, a mányi Ács János képzőművész páratlan alkotását, amely időközben Nagymegyer egyik fő látványosságává vált. „Folyamatosan nagyon sokan meg-megállnak e szobornál, amely a visszajelzések alapján elnyerte a helyi lakosok és a turisták tetszését“ - jegyezte meg e látványosság kapcsán. Hozzátette: kúriájukat is állandóan szépítik, újdonságokkal gazdagítják.

„Időnként átrendezzük a kapott műveket. Május elején zajlott a szokásos tavaszi szimpóziumunk, az őszit pedig szeptember 22-től rendezzük meg. Az utóbbira nálunk még sosem járt alkotókat hívunk meg. E kiállítási anyagot nemrég a dunaszerdahelyi Vermes-villában mutattuk be. Kiss Márta képzőművésznek teljesen szabad kezet adtam a kiállítandó 90 mű kiválogatásához, majd Farkas Veronika galériaigazgatóval is egyeztetett. Június 9-én az alkotások visszakerülnek a kúriába, mert nagyon hiányoznak az ottani falakról“ - mondta el Plauter, aki elárulta: nem bánta meg a nagymegyeri művésztelepek megrendezését. „Fontosnak tartom a művészetpártolást, amit nem kívánok abbahagyni.“

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS